Бактериална вагиноза – рядко разпознавана!

бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза – често срещано състояние при жените, което рядко бива разпознавано. Една на три жени страда от бактериална вагиноза поне веднъж през живота си, като най-изразеният симптом е промяната на вагиналното течение, чийто причинител често се бърка с гъбички.

Бактериалната вагиноза се развива при изменения на pH баланса на вагиналната среда. Когато този баланс се измени към киселинен, броя на полезните бактерии намалява. Тези полезни бактерии се наричат лактобацили и възпроизвеждат млечна киселина, която поддържа ниското вагинално pH 4.0. Когато баланса в pH се промени, тяхното съществуване е застрашено и за тяхна сметка могат да се появят колонии от вредни бактерии.

Причини за поява на бактериална вагиноза

Причини за появата на бактериална вагиноза могат да включват използването на медицински или парфюмирани сапуни, тежки перилни препарати за пране на бельото, орален секс, секс с нов партньор, неправилно използване на дамски душ, дезодорант, продукти за интимна хигиена и тютюнопушенето.  

Други фактори могат да бъдат хормоналните промени през менструацията, попадането на на мъжки еякулат при секс или поставянето на вътрешно средство за контрацепция.

При голяма част от случаите бактериалната вагиноза няма да се прояви с изявени симптоми, което да накара страдащите жени да се прегледат. В случаите, когато има симптоми, това най-често са промени в обичайното вагинално течение, то става воднисто и рядко, със сивкаво бял цвят и развива силна неприятна миризма, наподобяваща рибна, особено след полов акт. Бактериалната вагиноза не се характеризира с поява на отток, раздразнение или сърбеж.

Диагностиране на бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза се диагностицира чрез преглед при гинеколог, измерване на pH нивата, директна микроскопия или аминен тест за откриване на характерна миризма. Лечението на заболяването е задължително, защото усложненията могат да бъдат сериозни – спонтанен аборт, ако бактериалната вагиноза е констатирана по време на бременност, инфекции на малкия таз при медицински процедури през влагалището или усложняването на полово предавано заболяване. Самото състояние носи явен дискомфорт – вагинално течение с неприятна миризма.

Feminella има отговор на дискомфорта с вагиналните таблетки Feminella Vagi C, създадени за естествена защита на вагиналната микрофлора чрез поддържане или възстановяване на физиологичното рН. Таблетките бавно и контролирано отделят стабилизиран витамин C, който предотвратява дразненето на вагиналния епител, неутрализира миризмата, намалява уврежданията на тъканта, понижава киселинния pH баланс и създава условия за възпроизводство на лактобацили.

Feminella Vagi C е подходящ за използване от бременни и кърмачки.

 

Прочети още:

Гарднерела Вагиналис – причина за бактериална вагиноза

Вагинални течения – кога да сме спокойни?

Бацилите на Дьодерлайн и интимното здраве

Какво трябва да знаем за трихомониазата?

Интимен дискомфорт – как да се справим?

Sorry, the comment form is closed at this time.