Болката в гърлото се обажда и през пролетта

болката в гърлото

Нищо чудно, че болката  в гърлото се обажда с идването на пролетта. Още с първите по-топли дни, желанието да свалим тежките дрехи от гърба става неудържимо. Няма и причина да не го направим, но е възможно съвсем неочаквано и най-вече неприятно да се обади парещата болка в гърлото при всяко преглъщане.

Вярно, че в последно време зимите са по-меки от обикновено, което означава, че тялото ни не изпитва особен стрес при повишаване на температурите. В същото време, обаче е вярна и тенденцията, че температурите се променят рязко в много кратки интервали от време. Така в рамките на два дни може да се наблюдава температурна разлика, надминаваща 10 градуса. Голямата клопка за здравето е точно тук – в рязката разлика на температурите, независимо дали от топло към студено или от студено към топло.

Да не говорим, че пролетта „обожава тези палави температурни закачки“ и се облича ту в летни, ту в зимни настроения. И така малко прибързано оставаме по тениска, особено след една по-разгорещена разходка или надбягване с вечно нестигащото време, без да си даваме сметка, че разликата между сгорещеното тяло и температурите навън е рязка. По този начин, обаче, създаваме идеални условия за възпаление на лигавицата на дихателните пътища, които в 90% от случаите са вирални. Следват запушване на носа, хрема, болки в главата и гърлото.

 

Стара, но неостаряваща истина

Ако вярваме на максимата, че е по-добре да вземем нужните мерки, отколкото да се лекуваме в последствие, най-добрият и в същото време най-банален съвет е: обличайте се през пролетта с няколко ката дрехи, тип – зелка:  леки блузи и/или жилетки една върху друга. Така най-лесно можете да свалите излишното, когато стане топло и да добавите нужното, когато захладнее.

Какво да правим при болка в гърлото?

Болката в гърлото се лекува с продукти, които облекчават симптомите и предпазват от бактериални инфекции. Затова при първите прояви на болка в гърлото е добре да се третира локално гърлото с лекарство, имащо анестетичен или болкоуспокояващ ефект.

За да се избегнат  допълнителни усложнения, засягащи най-вече хора, страдащи от чести възпаления на сливиците, е добре да се наблегне и на противовъзпалителния и антибактериален ефект. Разбира се, за предпочитане са нестероидните противовъзпалителни лекарствени продукти, тъй като нямат, характерните за кортикостероидните продукти, странични реакции, като промяна в метаболизма, нарушаване на липидната обмяна, остеопороза, повишено кръвно налягане.

Такъв нестероиден лекарствен продукт е ТАНТУМ  ВЕРДЕ, съдържащ оригиналната активна съставка бензидаминов хидрохлорид, която има едновременно противовъзпалително, аналгетично, анестетично и антибактериално/противогъбично действие. Разпространява се под формата на спрей, разтвор и таблетки за смучене с четири различни вкуса. Прочете повече за продукта тук: Тантум Верде

 

Още по темата:

Кратък наръчник със съвети при болно гърло

Защо трябва да четем листовките на лекарствата?

Болки в гърлото – има ли превенция?

Ангина – какво трябва да знаем?

Sorry, the comment form is closed at this time.