Болки в ставите на ръцете и краката – какви са причините?

Болка в ставите

Събуждате се с болка или тя се проявява почти постоянно и ви напомня за себе си при всяко ваше движение? Независимо от случая, е добре да сте информирани за причините. При децата до 17 години тези болки може да са свързани с растежа, но след тази възраст е добре да се обърне по-сериозно внимание на здравето.

Болките в ставите на ръцете и краката могат да бъдат симптоми на различни заболявания. Консултацията с лекар е задължителна, за да бъде поставена правилна диагноза и да се започне своевременно лечение. Ето кои са проблемите, за които могат да индикират неприятните болки:

Възможни причини за общи болки в ставите на ръцете и краката:

  •         Артроза
  •         Обща болка, свързана с неправилна стойка
  •         Тумор на костите
  •         Хиперпаратиреоидизъм
  •         Левкемия

Възможни причини за локализирани болки в ставите на ръцете и краката:

  •         Артроза на конкретна става
  •         Ревматоиден артрит
  •         Ревматична треска
  •         Рак на костите

Артрозата има дегенеративен характер и е заболяване, което засяга ставите. Започва да се променя състава на хрущялите, които изтъняват. Получава се възпаление, което засяга и тъканите. Освен болки в ставите на ръцете и краката се наблюдава и схващане и затруднени движения. Заболяването не се лекува напълно, но може да бъде овладяно.

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване с автоимунен произход, което засяга ставите и сухожилията и се характеризира с подуване, болка, затруднено движение в засегнатата област. Прочетете повече: Ревматоиден артрит – 10 въпроса и 10 отговора.

Ревматичната треска е заболяване, което е било много разпространено и много опасно преди откриването и широката употреба на антибиотиците. То е последица от бактериална инфекция на фаринкса/сливиците, причинена от стрептококи от група А. Ако тя не се лекува, имунната система подтиква образуването на антитела, които са причината за възпалителен процес, засягащ както ставите, така и сърцето.

Хиперпаратиреоидизмът е заболяване на паращитовидната жлеза, при което се произвеждат повече хормони от нормалното.  Нивата на калций в кръвта се завишават, а това води до нервно-мускулни проблеми. Може да се открие навреме, ако се правят регулярни кръвни изследвания, които могат да индикират за неговото наличие.

Левкемията е онкологично заболяване, при което нормалните клетки се заменят с левкозни. Това състояние може да доведе до различни проблеми, едно от които е свързано с болки в ставите на ръцете и краката.

Заболяванията, свързани със ставни болки, са твърде много и различни. Преди да отидете на лекар е добре да имате наблюдения дали те са остри, временни или хронични. Също така е полезно да обърнете внимание дали се повлияват от медикаменти, топлина, студ или други външни и странични фактори.

 

Прочетете още:

Как да се справим с болката в ставите?

Упражнения при болка в раменете

Болка в ставите- кои храни да се избягват?

Защо ни болят ставите при промяна на времето?

Коксартроза- вземете мерки навреме

Sorry, the comment form is closed at this time.