Всичко за менструалната чашка: кога, защо и как е създадена

менструална чашка

Въпреки че за немалко жени менструалната чашка все още е новост и звучи като откритие от последното десетилетие, в действителност тя има почти вековна история и върви по един нелек и неравен път на доказване на ефективността си. Създадена е от американката Леона Чалмърс с идеята да опрости живота на работещите жени.

Началото…

Иновативната идея за хигиеничен и екологичен метод за  събиране на менструалната течност бива патентована за първи път в САЩ през 1937 г.

В своята книга „Интимната страна на женския живот“ Леона Чалмърс пише: „Това малко  изобретение е най-доброто решение за защитата на жената от хигиенична гледна точка. С него могат да бъдат забравени неудобствата на коланите, тампоните и превръзките. Освен това спомага за опазване на природата“. С последното си твърдение Леона Чалмърс получава и до днес най-много овации именно от природозащитниците. Всъщност надали някой може да остане безразличен пред факта, че жената от започването до спирането на менструалния цикъл употребява и съответно изхвърля не по-малко от 10 хил. дамски превръзки или тампона.

Tassette – първата менструална чашка

През 1930 година бива лансирана първата менструална чашка под наименованието Tassette. Това изобретение изглежда да притежава целия потенциал на предпочитан продукт от съвременната и динамична жена, но в действителност идеята за вътрешна протекция от менструалното течение бива възприета по-скоро като скандална и отхвърлена с гръм и трясък. Като основни недостатъци биват отбелязани прекия контакт с интимните части на жената, трудното поставяне и ужаса от почистването на менструалната кръв. След известно спиране от производство изобретението бива лансирано отново през 50-те години и то с огромен бюджет за реклама.

Компанията-производител изпраща хиляди бройки мостри на акушерки и гинеколози, за да представят и препоръчат продукта на своите пациенти. Резултатът е отново отчайващ. Продуктът бива изцяло спрян от производство през 1963.

Основни противници и конкуренти

Заедно с предразсъдъците, идеята за менструална чашка трябва да се бори и с наложилите се вече на пазара колани и дамски превръзки. Шумно лансиране през тези години има и едно друго изобретение, също така иновативно за времето си и също така скандално налагащо се. Става дума за тампоните, създадени са само 4 години преди менструалната чашка от лекаря Ърл Хаас. Въпреки че и идеята за тампоните не получава моментално одобрение, те все пак бавно и сигурно успяват да се наложат. И днес тампоните след дамските превръзки са най-използваните средства по време на менструален цикъл.

Нов подем…

Точно когато изглежда, че идеята на Леона Чалмърс замира напълно, през 70-те на миналия век започва лансирането на менструални чашки за еднократна употреба. Този път успехът, въпреки че не е грандиозен е поне малко по-задоволителен от предишните опити.

Истински бум бележи менструалната чашка The Keeper през 80-те години, направена от латекс, която и днес може да бъде намерена на пазара.

В началото на 21-ви век алтернативната идея за справяне с менструалното течение набира популярност благодарение на иновативния материал – медицински силикон, който не предизвиква алергични реакции и носи много предимства в сравнение с латекса.

През 2005 година във Финландия бива изобретена така наречената менструална чашка Lunette, която бива възприета много по-радушно и с ентусиазъм. Малките подобрения, направени от нейния създател и собственик Хели Курянен, впечатляват немалко жени и те без никакви съмнения започват да я предпочитат пред дамските превръзки и тампони. На първо място подобрен е нейният дизайн, тя е напълно гладка отвътре, а това я прави изключително лесна за почистване. Подобрената еластичност отстранява проблема с поставянето.

Днес цвета, формата и марките на менструалните чашки са внушително много. Но истината е, че иновативният метод за справяне с менструалната течност, продължава да буди  множество съмнения. Кои са предимствата и недостатъците, открийте тук: https://goo.gl/NnsrRe 

 

Прочети още: 

Какви могат да бъдат причините за сърбеж в интимната област?

Бактериална вагиноза – най-често срещаната вагинална инфекция

Лечение на вагинални гъбички – как помага храната?

Съобщенията на месечния цикъл

Какво съдържат тампоните? Могат ли да навредят?

Sorry, the comment form is closed at this time.