Възпаление на гърлото (фарингит) при деца

Няколко са факторите и причините за появата на възпаление на гърлото при децата. Някои заболявания като настинка или грип често стават причина за възпаление на гърлото. Деца, спящи с отворена уста, по- често се събуждат сутрин с подобни оплаквания. Това се случва и при по-силна хрема, тъй като назалните секрети се стичат към гърлото по време на сън и обикновено предизвикват силна кашлица.

Някои вируси предизвикват възпаления в гърлото и устата. Около 1 на 10 случая на възпаление на гърлото е в  резултат на инфекция, причинена от семейство бактерии, наречени стрептококи, известна също като стрептококова ангина.

Когато сливиците се заразят, имаме случай на тонзилит. Когато това се случи, сливиците се възпаляват, подуват и имат по-светъл червен цвят от нормалното.

Признаци и симптоми на възпаление на гърлото

Обикновено детото чувства болка в областта на гърлото и шията, усилваща се при преглъщане, пиене или хранене. По-малките деца могат да откажат да ядат или пият, да ядат по-малки количества от обикновено или да плачат, когато ядат или преглъщат.

Детето може да има и други симптоми -температура, кашлица, хрема и дрезгав глас. В други случаи могат да се появят гадене и болки в стомаха, в гърлото може да има гной и да е по-червено от обикновено. Тези симптоми са по-чести при стрептококова ангина.

Кога трябва да се потърси медицинска помощ

  • При възпаление на гърлото повече от 24 часа, особено ако е придружено от висока температура.
  • Ако детето е било в контакт с болен от стрептококова ангина
  • Детето е имало стрептококова ангина преди това

Ако лекарят предположи, че детето има стрептококова бактерия, е необходимо да се вземе проба от гърлото.  За тази цел се използва пръчица с памучен връх и се извлича малко течност от страничните части на гърлото на детето, след което пробата се изпраща в лаборатория за анализ или лабораторна култура. Това със сигурност ще бъде единственият начин да разберете дали вашето дете има стрептокок в гърлото. Ако резултатите от теста на гърлото покажат, че детето има стрептококова инфекция от група А, лекарят ще предпише антибиотици. Но ако възпалението на гърлото е причинено от вирус или има друга причина, антибиотиците няма да помогнат.

Грижа за детето у дома

Възпалението на гърлото често може да се лекува у дома. За да облекчите болките на детето, опитайте следното:

  • Приготвяйте меки храни, които лесно се гълтат.
  • Давайте на детето си много течности.
  • За по-бързо отслабване на болките и оплакванията при преглъщане са подходящи локалните спрейове, които имат противовъзпалителни и болкоуспокояващо деиствие. Такъв е спреят за устна лигавица Тантум Верде спрей, чиято активна съставка бензидаминов хидрохлорид има противовъзпалително, обезболяващо и антибактериално действие.

Когато възпалението на гърлото е причинено от спане с отворена уста

  • Давайте на детето повече течности
  • През нощта използвайте овлажнител за въздуха, който ще ви помогне да предотвратите възпалено гърло
  • Ако проблемът продължава или е съчетан с хъркане, затруднено дишане или прекомерна дневна сънливост, обсъдете проблема с Вашия личен лекар по време на нормална консултация.

Възпаление на гърлото, причинено от вируси

Антибиотиците не помагат в случаите, когато имаме вирусно заболяване.

Ако детето има много възпалено гърло и се затруднява да поглъща таблетките, изберете течен вариант. Възпалението на гърлото, причинено от вируси, трябва да изчезне след около седем дни.

Възпаление на гърлото, причинено от стрептококова ангина

Антибиотичното лечение намалява риска от предаване на инфекцията на други хора, както и предотвратява  усложнения, свързани със стрептококи от група А. Ако детето има стрептококова ангина от група А (което трябва да бъде потвърдено от проба, взета от гърлото на детето или чрез бърз преглед), лекарят ще предпише антибиотик. Лекарството трябва да се приема до края, дори ако детето започне да се чувства по-добре.

Детето трябва да започне да се чувства по-добре в рамките на три дни от началото на антибиотика.

Какво не е препоръчително при възпаление на гърлото

Не давайте малки бонбони  за смучене на деца, тъй като съществува опасност от задушаване при преглъщане.

Не използвайте лекарствени остатъци от членове на семейството или приятели, тъй като правилната доза при децата е различна и може да навредите на детето.

Антибиотиците спомагат за лечение на стрептококова ангина от група А, въпреки че нямат ефект върху вирусите. Ако детето Ви приема антибиотици, когато не се нуждае от тях, това може да направи последващото лечение по-малко ефективно или да се прикрият други инфекции.

Предотвратяване на разпространението на микроби

Измивайте често ръцете си и ръцете на детето си, това е основният начин за предотвратяване разпространението на микроби.

Усложнения, присъщи на възпалението на гърлото

При възпалението на гърлото, причинено от вируси, рядко има усложнения.

Нелекуваните инфекции на гърлото, причинени от стрептокок от група А, могат да доведат до заболявания, засягащи нервната система, сърцето (ревматична треска) или бъбреците (след стрептококов гломерулонефрит).

Кога да потърсите медицинска помощ

Свържете се с личния лекар на детето си, ако:

Детето има възпаление на гърлото повече от 24 часа, особено ако е придружено от температура.

Детето е било в контакт с някого със стрептококова ангина.