Грешките, които всяка жена прави поне веднъж в живота си

грешки

Звучи прекрасно: „40 е новото 20“! Извиква представа за пълноценен, щастлив и изпълнен с емоции живот. Тъжната истина зад крилатата фраза е, че остава само на думи и много от нещата, които сме правили като „млади“ все по-рядко намират място в ежедневието ни, когато наближим или подминем 40-те. Ето кои са грешките, които прави всяка жена поне веднъж в живота си, след като надхвърли трийсетте.

Постоянно недоспиване

Няма как да забравим времето на вечните купони, когато сънят започваше в малките часове, а първите петли запяваха по обяд… Страхотни времена, постоянни срещи с нови хора, събирания с приятели. Сега обаче дните ни протичат различно, невъзможно е да продължим в същия ритъм. Отговорностите и задълженията са повече. Остава ни все по-малко време за нощни развлечения, и ако въпреки това продължаваме да ги включваме на всяка цена в ежедневната си програма, организмът ни рано или късно ще започне да буксува. Достатъчните часове нощен сън са предпоставка за добро настроение, подходяща работна кондиция и свеж външен вид. Безсънието съответно отслабва имунната система и ни прави по-податливи към вирусни и гъбични инфекции.  

Не пием достатъчно вода

Отвсякъде чуваме, че трябва да пием повече вода през деня, но истината е, че просто забравяме да посегнем към чашата. А водата регулира метаболизма, което е пряко свързано с добрия външен вид и поддържането на килограмите в норма. Нерядко бъркаме сигналите, които изпраща тялото и вместо жажда, усещаме глад, затова преди да сложим поредната хапка в устата си по никое време, е по-добре да отпием няколко глътки вода.

Диетолозите препоръчват дневният прием да не е по-малък от 1,5-2 л. на ден, но все пак нуждите на всеки организъм са индивидуални. Повече от ясно е, че ако досега не сме си изградили такъв навик, ще бъде истинско мъчение да се наливаме с по 2 л. на ден. Затова пък можем да започнем с по-малко количество и постепенно да повишаваме.

Пренебрегваме менструалните болки

Повечето жени приемат менструалните болки като нещо съвсем естествено и вместо да вземат мерки, предпочитат да стискат зъби, свити на две в очакване неразположението да отмине  само. Крампите и болката при цикъл са познати на лекарите като дисменорея и за нея има решение. Излишно е да се утешаваме с мисълта, че след раждане дискомфортът ще спре. Най-доброто, което можем да направим при честа поява на менструални болки да се посъветваме със своя гинеколог.

Гинекологичните прегледи. Колко пъти решаваме, че можем да минем и без тях?

Фактът, че от много време сме с един и същ партньор не е причина да забравим за гинекологичния кабинет. Вагиналните инфекции не се дължат само на сексуални отношения с различни партньори. Интимната област е изключително деликатна и може лесно да бъде засегната от различни фактори като вирусни инфекции, замърсяване, стрес, промяната във времето, затова дори при леки съмнения и оплаквания, е по-добре да не чакаме, а да намерим време и за посещение при гинеколог.

Липса на спортни навици

Въпреки че всяка жена знае прекрасно, че застоялият начин на живот е вреден, почти никога не намира време за спорт сред хилядите ангажименти през седмицата. Резултатът от липса на движение е: забавен метаболизъм, схващане на крайниците, по-голяма предразположеност към травми на ставите. А в същото време е достатъчна поне 30 минутна разходка на ден с по-бързо темпо или спортуване няколко пъти седмично, за да повдигнем тонуса и настроението си.

Претоварване на организма с тренировки

Понякога се случва и точно обратното, в желанието си да постигнем бързи резултати, стигаме в другата крайност – прекалено дълги и чести тренировки. И в този случай крайният резултат не е от завидните. Ако дълго време сме били обездвижени и изведнъж решим, че трябва да спортуваме, едва ли не като професионален спортист, най-малкото зло, което можем да си довлечем е мускулна треска за следващите няколко дни. По-сериозният резултат може да бъде сериозна контузия. И тук златното правило е: умереност и постоянство.  

Правилното хранене, достатъчният сън, по-малкото стрес и повечето движение са първите стъпки към един по-добър живот, изпълнен с жизнерадост, себеуважение, позитивизъм и желание да посрещнем следващите си рождени дни без притеснения!

 

Прочетете още:

Помага ли спортът при менструална болка? 

Месечният цикъл – знаем ли всичко за него?

Кога не трябва да отлагате преглед при гинеколог?

Вагинални инфекции – как да ги разпознаем?

Връзката между здраве и секс при жената

Sorry, the comment form is closed at this time.