Гъбички по ноктите – диагноза и лечение

Как дерматолозите диагностицират гъбички по ноктите?

За да разбере дали пациентът има гъбички по ноктите, дерматологът преглежда основно ноктите и кожата в близост. Изключително важно е да се изследва и кожата, тъй като гъбичките могат да се разпространяват. Възможно е вече да имате заразяване на кожата, т.нар. крак на атлета. За да се постигне добър резултат в лечението, е необходимо да се лекуват едновременно всички заразени области. Преди да постави диагноза, вашият дерматолог може да вземе някои проби от нокътя, късче от поднокътното съдържимо или клетки кожа. В лабораторни условия тези проби се изследват под микроскоп, за да се разбере точната причина за инфекцията.

По какъв начин дерматолозите лекуват гъбичните инфекции?

Лечението обикновено започва с проста манипулация, чрез която дерматологът изрязва заразения нокът (нокти) до мястото от което започва контакта с кожата. Той също така може да отстрани някои видими гъбични събирания под ноктите.

За да се излекуват от инфекцията, повечето хора се нуждаят от едно или повече от следните лечения:

Лекартва за локално приложение прилагани директно върху заразените нокти:

В случай, че имате лека до умерена инфекция, нанасянето на лекарствен продукт, например лечебен лак с активна противогъбична съставка дирекно върху заразените нокти ще Ви бъде достатъчно, за да отстраните проблема. Тези медикаменти Ви лекуват и същевременно предпазват до израстването на нов нокът. Обикновено процесът продължава 6 месеца при ноктите на ръцете и между 9 и 12 месеца за ноктите на краката. Дори проблемът да изглежда разрешен, необходимо е да проявите търпение и да продължите с лечението до израстването на нов нокът. В противен случай рискувате гъбичната инфекция да не е излекувана напълно и да се върне отново.

Странични ефекти при този вид лечение практически почти не съществуват.

Лекарства премани през устата:

При напреднал стадий на инфекцията обикновено се предписва по-агресивно лечение с орални противогъбични медикаменти. Те са с по-бързо действие от медикаментите, прилагани дирекно върху ноктите. В общия случай, приемането на антигъбични орални лекарства успява да излекува инфекция на ноктите на ръцете в рамките на 2 месеца и такава на ноктите на краката за около 3 месеца. Антифунгалните хапчета обаче имат редица странични ефекти, които ги правят неподходящи за определена групи хора, затова подобно лечение изисква системен контрол от лекуващия Ви лекар.

Комбинирана терапия:

Понякога гъбичната инфекция е много трудна за преодоляване. Изследванията сочат, че приемането на антимикотични лекарства за прием през устата с едновременното прилагане на медикаменти дирекно върху заразените нокти е по-ефикасно от самостоятелното лечение с един от двата метода.

Отстраняване на заразения нокът (нокти):

Ако имате много тежка инфекция или вече сте преминали безрезултатно през куп терапии, които не са били ефективни за вас, дерматологът може да препоръча отстраняване на нокътя. Процедурата може да бъде хирургично отстраняване на заразените нокти или нехирургично (чрез прилагане на химикал върху нокътя). Независимо по какъв начин се извърши процедурата, нокътят ще израстне отново.

Съвременната фармацевтична индустрия разполага с лекарства за борба с гъбички по ноктите и въпреки това този проблем си остава твърде сериозен, мъчен за решаване и изискващ дълго лечение.

За да се изчистят гъбичките е важно да:

Да прилагате лечението точно както е предписано
Да продължите с него толкова дълго, колкото е предписано

Дори и след като сте се преборили с гъбичната инфекция, тя може да се върне. Съвети за намаляване риска от поява на нова инфекция на ноктите може да намерите тук.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.