Да поговорим разбираемо за гъбичките по ноктите!

гъбички по ноктите

Ноктите на ръцете и краката, като всяка друга част от човешкото тяло имат важна за него функция и освен това са направени перфектно! Те защитават крайните фаланги на пръстите от външни дразнители и механични повреди. Нека не забравяме и естетическата функция на ноктите! Когато са добре поддържани и здрави, могат да се превърнат и в истинско бижу върху ръцете или стъпалата на краката.

Ноктите съдържат множество минерали, които им предават здравина, но основен техен градивен елемент е белтъкът – кератин. Тяхната структура е слоеста, слоевете са плътно прилепнали един към друг, така че никакъв външен дразнител да не проникне в тях. И дотук всичко звучи идеално.

Все пак ноктите могат да бъдат и уязвими

Когато нокътят претърпи травма, например удар, или е притискан непрекъснато от тесни обувки, неговата структура се нарушава, получава се празно пространство между отделните слоеве на нокътя и точно там могат да се заселят най-големите му врагове – гъбичките.

Сигурно си задавате въпроса какво толкова намират в ноктите тези гъбички. Истината е, че точно ноктите съдържат белтъка – кератин, който е тяхна основна храна. С други думи казано една нокътна плочка с нарушена структура за гъбичките е нещо като пълна с угощения трапеза. Ако пък им се предостави влажна и топла среда, например запотени чорапи или обувки, неканените гости започват да се чувстват толкова добре, че не им остава нищо друго освен да се размножават и устройват истински пир, а това за ноктите означава само едно – разяждане и рушене.

Трябва ли да сме винаги нащрек за атака от гъбички по ноктите?

Броят на хората в България, които срещат този проблем е по-голям в сравнение със Западноевропейските страни и това не се дължи на по-ниска хигиена или занемаряване на проблема. 38% от българите страдат от гъбички на ходилата, от тях –  26% са с гъбички по ноктите. Защо се случва това? Оказва се, че българите се страхуват от студа и настинките, затова предпочитат запотените крака с чифт чорапи в повече и затворени обувки, дори когато температурите навън позволяват и носене на сандали.  

Изводът е, че ноктите сами по себе си са добре защитени от гъбични инфекции, но все пак от нас зависи да ги пазим от травми и да им осигуряваме достатъчно проветрива среда.

Опознай врага си, за да го победиш!

Гъбичките по ноктите могат да съществуват в латентно състояние върху стъпалата на краката още след навършване на 3 годишна възраст. Те стоят и изчакват възможно най-подходящите условия за своето развитие. Това са нарушена структура на ноктите, отслабен имунитет и тъй като са гъби, за тях също важи максимата „растат като гъби след дъжд“, тоест когато е топло и влажно се размножават най-много.  

Като се има предвид, че плесени от типа гъбички по ноктите са успели да оживеят цели 3 хил. години и са открити върху тялото на египетски мумии, изводът е един – имаме си насреща сериозен враг, чиято резистентност е пословична. Затова и една от тактиките, които човек трябва да предприеме при среща с тях е Търпението. Нужно е време, почти година, за да се отърве човек от гъбички по ноктите. Какво трябва да се направи при евентуална зараза от гъбички по ноктите, може да прочетете тук. (линк „Кога лечението на гъбички по ноктите завършва неуспешно?”

Възрастта: фактор за бързо или бавно оздравяване от гъбички по ноктите

При един млад човек ноктите растат много по-бързо. Така растежът на ноктите изпреварва растежа на гъбичките, а това позволява механично отстраняване на заразената част от нокътя. За съжаление при един възрастен човек се случва точно обратното: гъбичките изпреварват растежа на нокътя, целта им е да достигнат колкото се може по-навътре в него, където има пресен кератин – тоест повече храна. Затова е нужно гъбичките да бъдат унищожени от подходящи локални средства с антигъбична съставка и специална технология, която позволява проникването на основната съставка вътре в самия нокът. При всички случаи когато имате и  най-малко подозрение от гъбична инфекция по ноктите (открийте кои са симптомите тук), трябва да се обърнете към вашия личен лекар или дерматолог.

 

Прочети още:

Гъбички по ноктите – защо се появяват най-често след лятото?

Гъбички по ноктите – кой е застрашен?

Видове лечения на гъбички по ноктите

Как действат лечебните лакове за нокти?

Вашият коментар