За или против менструалната чашка?

менструална чашка

Няма спор менструалната чашка е една от големите малки революции с женски почерк. Тя е хигиенична, удобна и екологична.  Въпреки че започна да се говори повече за нея едва в последно време, тя е с почти вековна история, създадена от Леона Чалмърс през 30-те години на миналия век. В България тепърва започва да набира популярност и все повече жени й се доверяват.

Какви са ползите от нея?

На първо място дава свободата, която никоя нейна алтернатива не познава. Когато сме навън, когато спортуваме, по време на по-дълги пътувания и при всеки вид движение. Менструалната чашка не се забелязва и не пречи, сменя се на 10-12 часа. Нужна е единствено малко повече практика, за да бъде поставена правилно.

Как да изберем менструална чашка?

Изборът на чашка е по-скоро въпрос на лично предпочитание. Все пак съществуват някои фактори, които са валидни за всички. Например възрастта на жената, раждала ли е или не (когато става дума за естествено раждане), интензивността на менструалното течение, размерът на чашката и нейната гъвкавост и вместимост.

За да задоволите всички ваши нужди и желания е най-добре да пробвате няколко различни по размери, форма и материали чашки, за да установите с коя се чувствате най-добре.

Стандартните размери са S (малък) , M (среден), L (голям). Чашките с малки размери се препоръчват за дните, когато менструалното течение е сравнително малко и за по-младите жени, които все още не са раждали. По-големите чашки съответно са предназначени за по-обилно течение и за жени, които са раждали. Ако за първи път ползвате менструална чашка, най-добре вземете малка чашка или такава със средни размери, за да свикнете с поставянето й.

От какъв материал е направена чашката?

Най-разпространени са чашките от медицински силикон, изключително сигурен, хигиеничен, гъвкав материал, който не предизвиква алергични реакции. Друг материал е термопластичния еластомер (TPE), също така хипоалергичен. Предимството на двата материала е че не съдържат латекс, към който проявяват алергия немалко жени, не съдържат вредни избелващи вещества, нито фталати. Точно този факт е едно от основните предимства на иновативния метод.

Още предимства и недостатъци

Някои жени, ползващи менструалната чашка твърдят, че не са се сблъсквали повече с проблеми като кандида. Истината е, че ако чашката се стерилизира по правилен начин е много по-хигиенична от обикновените дамски превръзки.

В същото време обаче, ако не се почисти и стерилизира правилно, или ако менструалното течение е обилно и не се предвиди по-често изпразване на чашката, тогава тя може да компрометира интимната хигиена.  

По отношение на удобството, не съществува едно мнение. Някои жени се чувстват прекрасно с нея, докато  други не успяват да свикнат и я усещат непрекъснато като нещо натрапващо се и чуждо. Все пак важно е да се уточни, че е много важно да бъде поставена добре, тъй като притежава всички характеристики, за да се пригоди към анатомията на всяка жена.

Най-голямото притеснение на жените е свързано с момента на подмяната й. И тук няма спор, много по-лесно е да се смени една дамска превръзка в сравнение с менструалната чашка. За последната е нужно от една страна повече време, внимание и не на последно място перфектно чисти ръце и чиста среда, т.е. не можем да си позволим да извършим тази процедура в една химическа тоалетна, например, намираща се на плажа.

За други жени проблем остава „срещата очи в очи“ с немалкото количество кръв на едно място. Въпреки че и това твърдение е твърде субективно, все пак става дума за около 30 мл. кръв, побираща се в чашката. В същото време дамските превръзки или тампоните не превръщат кръвта в невидима. От друга страна чашката събира кръвта по начин, който я изолира напълно от лигавицата на влагалището, а това означава ограничаване на вредните бактерии и неприятната миризма.

Друго безспорно предимство на менструалната чашка е пестенето на средства. На пръв поглед изглежда твърде скъп продукт (средно 40-50 лв. за една бройка), но ако направим няколко бързи сметки за това колко ни струват дамските превръзки или тампони години наред, със сигурност ще стане ясно колко по-икономични са чашките. Препоръчително е да се закупят няколко чашки, за да се използва винаги стерилизирана чашка при ново поставяне.

И накрая, но не на последно място ще изтъкнем приноса към опазването на околната среда при ползването на менструални чашки. Предпочитайки този метод всяка една жена, избира да спести изхвърлянето на около 10 хиляди дамски превръзки, колкото са необходими през целия период от започването до спирането на менструалния цикъл.

И след като посочихме основните предимства и недостатъци, идва ред на въпроса: а вие бихте ли заменили превръзките и тампоните с менструална чашка?

 

Прочети още: 

Помага ли спортът при менструална болка?

Митове за противозачатъчните средства и методи

Как хормоните влияят върху жената?

Четири разпространени грешки при интимна хигиена

Месечният цикъл – знаем ли всичко за него?

Sorry, the comment form is closed at this time.