Връзката между здрави кости и менструален цикъл

менструален цикъл

Жените в менопауза са изложени на по-голям риск от остеопороза, ставни болки и фрактури. На какво се дължи това? След спиране на менструалния цикъл костната система започва да губи бързо плътността си.

Костната маса достига своя пик около 25 годишна възраст, като остава почти непроменена до настъпване на менопаузата, средно 50-53 години в Европа и Северна Америка; 42 години в Латинска Америка и Азия. Заедно с намаляването на костната плътност, намалява и способността на хондроцитите (хрущялните клетки) да синтезират хрущялна матрица, това води до износване на ставния хрущял и усещане на болка при търкане в ставите.

Промени в костната система след настъпване на менопауза

При настъпване на менопаузата, яйчниците фактически прекратяват своите функции, а с това и производството на хормона екстроген. Известно е, че екстрогенът играе важна роля при усвояването на витамин D от костите. Самата костна тъкан се подновява с помощта на така наречените остеобласти, това са клетки, които спомагат синтезирането на колаген и други важни съставки в костната система на организма.

След настъпване на менопаузата заедно с липсата на екстрогени, в женското тяло се наблюдава и понижена функция на остеобластите, което води до повишаване на риска от чупливи кости. Освен дефицит на екстрогени се наблюдава и затруднено абсорбиране на калций в организма, като голяма част се изхвърля чрез урината, намаляват и нивата на адрогени – хормони, отговорни за защитата на костите.

Как да се предпазим от остеопороза и болки в ставите още преди настъпване на менопаузата?

Липсата на физически упражнения, застоялият начин на живот и ползването на кортикостероиди са сериозни предпоставки за загуба на важни за костите минерали, което води до по-голям риск от фрактури в напреднала възраст. Важно е  да се наблегне на храни, богати на витамини D, C, K и В, минерали и протеини, особено след приключване на менструалния цикъл. Вижте на кои храни трябва да обърнете повече внимание, за да имате здрави кости и стави.

Включването на подходяща хранителна добавка може да подпомогне набавянето на нужните за костите и ставните хрущяли съставки. Flexodon C е балансирана комбинация между три основни съставки: глюкозамин сулфат (строителният материал на ставния хрущял), хондроитин сулфат, който има противовъзпалително действие и витамин C, допринасящ за образуването на колаген.

Как да съхраним здравето на костите и ставите?

При всички хора плътността на костите намалява с нарастване на възрастта, но при жените с настъпването на менопаузата рискът от остеопороза и фрактури става още по-голям. Една добре балансирана диета, увеличаване на дозата слънце и калций по време на климактериума и менопаузата, може да подпомогне съществено за намаляване на фрактурите, болките в ставите и запазване плътността на костите.
След 50 годишна възраст в пълна сила важи правилото за умерена и постоянна физическа активност, защото спомага поддържане нивото на костната тъкан и силата на мускулите. Освен защита на костната плътност физическите упражнения играят важна роля за подсилване на мускулите. Така рискът от падане и фрактури намалява.  

За жените в менопауза, които не са засегнати от остеопороза е изключително важно да извършват физически упражнения по 30-40 минути 3-4 пъти седмично, като най-общо казано упражненията трябва да включват такива за издръжливост и укрепване на мускулите, например постурална гимнастика, упражнения за равновесие, танци, йога, аеробика, джогинг, скачане на въже, изкачване на стълби, тенис и други.

 

Виж по темата:
Лесни упражнения за укрепване на колената  
Упражнения за здрави стави – гръбнак
Упражнения за здрави стави – шия и рамене
Упражнения за здрави стави – ръце и ходила
7 златни правила и 7 упражнения за здрави тазобедрени стави  

Sorry, the comment form is closed at this time.