Каква е връзката между менопауза и депресия?

менопауза

Наближаването на менопаузата е изключително деликатен момент в живота на жената. Хормоналните изменения са причина за честа смяна на настроенията, редувани със състояния на тревожност и паника. Все пак важно е да подчертаем, че всяка жена носи своята „лична история“ в този свой нов етап от живота.

За някои става дума чисто и просто за физическо неразположение, изразяващо се с умора, безсъние, горещи вълни. За други съществени стават смяната на настроенията, като доминиращи са тъгата, чувството за самота, подценяване, тревожност и паника. Трети изпадат в депресия. Защо е така?

Различното възприемане на менопаузата

Някои жени, поради възможността да изживеят своята сексуалност свободно, без страх от нежелана бременност и без болезнените менструални симптоми, възприемат климактериума и менопаузата като нещо позитивно.

За повечето жени, обаче характерните за менопаузата симптоми ги кара да се чувстват физически отпаднали и това неизбежно се отразява върху качеството им на живот. Когато към тези симптоми се прибавят и усещането за загуба на женственост, остаряване, недостатъчна привлекателност, проблемите се задълбочават.

Менопаузата видяна в различните култури и общества

В древната африканска, близкоизточна и индианска култура началото на менопауза се е свързвало с навлизане в една по-зряла същност на жената, към която останалите се отнасят с повече уважение, поради придобита мъдрост, опит и социален статус.  В тези древни култури не присъстват доказателства за психически неразположения по време на климактериума и менопаузата, така характерни за съвременното общество.

Менопауза и депресия

Според статистическите данни около 7% от жените между 55 и 75 годишна възраст развиват депресивни състояния. Депресията не е просто състояние на духа, а заболяване, което засяга целия организъм. Давайки сериозни отражения върху нервната система и поведението, тъй като засяга съня и отношението към храната, които имат водеща роля върху здравословното състояние на човек.

Жената нерядко се чувства „виновникът“ за проваления сексуален живот при настъпване на менопауза, това също оказва влияние върху собствената й самооценка и психическо здраве. В същото време факт е, че почти 55% от жените в менопауза избягват сексуалния живот поради болка.

Кога рискът от депресия при менопауза нараства?

Със сигурност рискът от депресия при менопауза се увеличава, ако съществуват следните предпоставки:

  • Предишен епизод на депресия, която може да е обвързана с предменструалния синдром, и/или следродилния период.
  • Постоянен стрес, дължащ се на тревога за децата, проблеми на работа, проблеми с партньора, здравословни проблеми на родителите и т.н.

Чувството за умора, раздразнителност, слаба концентрация, смяна на настроенията са сериозен сигнал за емоционална неразположеност. Депресията може да се прояви и с болки в гърба, поведенчески странности, като трудна организация на лесни на пръв поглед дейности,  трудно взимане на решения.

Още при първите симптоми на менопауза, без дори да има някакви усложнения най-добре е всяка жена да се обърне към специалист. След преглед и установяване на основните симптоми, той ще е в състояние на прецени налага ли се хормонална терапия или е достатъчно да се следва определен хранителен режим, физически упражнения и стил на живот.

 

 

Още по темата:

Ранна менопауза – какви мерки да вземем?

Менопауза – честа смяна на настроението

Секс по време на менопауза

Физиологични изменения след менопауза

Интимна сухота – защо и кога се появява?

Sorry, the comment form is closed at this time.