Кръвни изследвания за здравето на костите

кръвни изследвания

След навършване на 40 години не е необходимо да ни заболи някъде, за да се сетим да си направим профилактичен преглед или изследвания. Превенцията не трябва да е нещо, за което да ни напомня личния лекар, а самите ние, защото костите започват да болят и да дават обезпокояващи сигнали чак когато е налице даден проблем. За да разберем за този процес навреме, може да си изградим полезен навик да си правим веднъж годишно кръвни изследвания, които да покажат в какво здраве са нашите кости. Ето кои са показателите, които трябва да следим:

Калций. От него зависи твърдостта на нашите кости. Това обаче не значи автоматично, че е желателно неговите стойности да са завишени. Ако те са над нормата говорим за хиперкалциемия в кръвта. Тя може да е следствие от хиперпаратиреоидизъм* (когато паращитовидната жлеза произвежда твърде много хормони), високи нива на витамин D, бъбречна недостатъчност, употреба на диуретици, контрацептиви или тумор на костите. В обратния случай когато стойностите са под нормата може да става въпрос за хипопаратиреоидизъм (когато паращитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони), липса на витамин D, недостатъчен прием на калций с храната или неефективното му преработване и прекомерна загуба при изхвърляне от организма.

Фосфор. Заедно с калция определя твърдостта на костите. При него важи същото правило, че завишените стойности не са препоръчителни, защото може да индикират наличие на хиперпаратиреоидизъм или прекомерна концентрация на витамин D в кръвта. Ако те са под нормата пък може да става въпрос за хипопаратиреоидизъм, лошо усвояване на храната от организма, дълго гладуване или диета, както и за заболяване на черния дроб.

Калцитонин. Този хормон е нужен за регенерацията на костите като възпрепятства и тяхното разрушаване. Високи стойности или такива над нормата може да алармират за тумор на паращитовидната жлеза – заболяване, пряко свързано със здравето на костите.

Паратхормон. Нивата на този хормон са пряко свързани с нивата на калций в кръвта. Показатели извън нормата могат да са индикация за хиперпаратиреоидизъм/хипопаратиреоидизъм или тумор на паращитовидната жлеза. С него е свързана и функцията на остеобластите – един от видовете клетки, от които е образувана костната тъкан.

Витамин D. Единият начин за набавянето му е чрез излагане на слънчева светлина, което го различава от останалите витамини. Вторият е чрез храната като при този процес той минава през черния дроб и бъбреците като се превръща в калцитриол. Той подпомага усвояването на калция и фосфора от храната, повторната абсорбация на калций в бъбреците и увеличаването му в потока на кръвта. Ако нивата на витамин D са над нормата означава, че той се абсорбира повече от необходимото в червата, което може да е токсично. Ако те са по-ниски, респективно усвояването от храната може да не е достатъчно или да е следствие от малко излагане на слънце или заболяване на черния дроб. Навременните мерки могат да предотвратят поява на рахит при децата или заболявания на костите при възрастните.

Остеокалцин. Свързан е непосредствено с функцията на остеобластите. Показатели, които са по-високи от референтните стойности, могат да са индикация за хиперпаратиреоидизъм или остеопороза. По-ниските резултати показват, че регенерацията на остеобластите е твърде бавно или намалено.

Пиридинолин. Свързан е непосредствено с обновяването и функцията на остеокластите, които си взаимодействат с остеобластите и моделират костта. Стойности над обичайните нива говорят за наличие на остеопороза, а ако те са по-ниски са необходими допълнителни изследвания на хормоните от паращитовидната жлеза, защото има риск костта да не може да се подновява.

Всички тези показатели могат да потвърдят дали има наличие на конкретно заболяване или някакво отклонение в състоянието на костите. Обикновено личния лекар може да назначи такива кръвни изследвания на жени в менопауза дори да няма налични оплаквания.

Трябва да се има предвид, че за да се отчете нивото на пиридинолин е необходима проба от урината и трябва да се внимава каква храна се приема непосредствено преди даването на проба, защото тя може да окаже влияние и промяна в резултатите. Подобно влияние на лекарства не е забелязано, но въпреки това лекуващият лекар е желателно да е запознат какви са те.

*хиперпаратиреоидизъм – наблюдава се когато малките паращитовидни (околощитовидни) жлези произвеждат по-голямо количество хормони (паратхормон, който поддържа нормалното ниво на калций в кръвта). В първичната си форма може да протича без симптоми или слека уморяемост, често уриниране и промяна в електрокардиограмата. Повишената функция на паращитовидните жлези често води до остеопороза.

 

Прочетете още по темата:

Остеоартрит – какво трябва да знаем?

Как да се противопоставим на болката в ставите?

Диета за здрави кости и стави

Колагенът и здравето на костите

Упражнения за гръбнак

Sorry, the comment form is closed at this time.