Какви могат да бъдат усложненията от грипа, ако не бъдат лекувани правилно?

Всеки си спомня с усмивка на лицето баба си, която казва: „Пази се от студа, момиче! Ако грипа те хване …“. За бабите и прабабите, които са станали свидетели на испанския грип през 1918 г., пандемията, причинена от вируса на грип H1N1, при която около 3% от населението на света е умряло, не е преувеличена толкова много тревогата за грипа. И не, грипът не е нещо, което се е случвало само на възрастните хора през миналото. Грипът удря всички и други пандемии се случват (и ще продължат да се случват) след 1918 година. Грипът никога не е преставал да бъде актуална тема.

Като цяло, грип е самоограничаваща се болест, сложен термин да се каже, че тя „минава от само себе си“. Отново баба беше права, когато пиеше чай и пазеше леглото при грип. Хидратация, медикаменти за облекчаване на симптомите на треска и болка и, няколко дни по-късно, грипът изчезва. В някои случаи, обаче, грипът може да се усложни. Ето списък на хората с повишен риск от усложнения при грип:

 • Хора на възраст над 65 години;
 • Малки деца;
 • Бременни жени и родилки;
 • Хора с високо наднормено тегло;
 • Страдащи от хронично сърдечно заболяване (но не артериална хипертония);
 • Хора с астма;
 • Хора с диабет;
 • Хора с бъбречни или чернодробно заболяване;
 • Хора със сърповидноклетъчна болест;
 • Хора с рак или на имуносупресивни средства;
 • Хора, живеещи с вируса на ХИВ.

Пациентите с тези състояния трябва винаги да потърсят медицинска помощ при предполагаем грип.

Сега въпросът е: как да разберем дали се касае за грип, настинка или сме прихванали някой от стотиците вируси, причиняващи респираторни проблеми? Като правило, грипът е остро заболяване, което настъпва внезапно с повишена температура, главоболие, болка в тялото, запушен нос, неразположение и кашлица. За хората в групата с най-висок риск се препоръчват (освен чай и легло) употребата на специфични медикаменти за грип, наречени антивирусни средства. Известно е, че дори да се използват тези антивирусни средства, някои хора може да се нуждаят от хоспитализация, особено ако грипът засегне и белите дробове.

Самият грипен вирус може да причини възпаление в белите дробове (вирусна пневмония) и да доведе до развитието на други пневмонии, причинени от бактерии. По принцип това е основната причина за хоспитализация и смърт от грип. Не забравяйте, че само малка част от хората с грип ще развият пневмония и само за малка част от това малцинство грипът ще завърши с фатален край. Хората, които не са изброени по-горе, но са развили грип, имат недостиг на въздух или състоянието им не се подобрява повече от пет до седем дни, също трябва да потърсят лекар.

Оръжието срещу грипа, на което баба не се е надявала обаче, е ваксината.

Ефективна и с минимални нежелани ефекти, тя се препоръчва за хората с най-висок риск от усложнения. Добре е ваксината да се прилага през есента преди зимата, когато случаите на грип обикновено се увеличават. Но тъй като грипният вирус живее в постоянна мутация, ваксината също трябва да се актуализира всяка година.

И преди да ме попитате дали бабите ни са прави да се намесват с мърморене когато излизаме навън с мокра коса, без шал в студения вятър или ни виждат да похапваме сладолед през зимата: нищо от това не причинява грип. Но (не съм тук, за да споря с баба), възможно е топлинните шокове да променят функционирането на защитните механизми в дихателните пътища, може би не е  точно добра идея да излизаме с мокра коса, особено през зимата, сезона на грипа.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.