Какво трябва да знаем за болките в гърлото, причинени от стрес?

болки в гърлото

Стресът и чувството за тревожност са едни от най- жестоките „вируси“ на съвременното ежедневие. Лечението е на пръв поглед лесно и не изисква кой знае какви средства. Даже може да бъде напълно безплатно, защото единственото от което се нуждае човек в състояние на стрес е една качествена почивка. Дотук всичко звучи прекалено лесно и ясно, но се оказва, че грешното дефиниране на „качествената почивка“ от повечето хора, стои в основата на недобрия краен резултат. Защото две седмици почивка на море или планина не са достатъчни след месеци и месеци недоспиване и напрежение.  А голяма част от болежките, сред които са и болките в гърлото може да се дължат на повишените нива на стрес. По-долу ще разгледаме по-подробно кои точно болки в гърлото са причинени от стрес.

Киселинен рефлукс

Притесненията могат да предизвикат стомашни раздразнения, изразяващи се във връщане на стомашните сокове към хранопровода. Тези сокове съдържат солна киселина и пепсин, които дразнят лигавицата на хранопровода и създават усещане за парене и болка, достигащи до гърлото.

Трудно преглъщане

Понякога силната тревога е причина за стягане на мускулите на гърлото, това оказва влияние върху нормалното преглъщане и често е съпроводено с болка. Този неврологичен проблем се нуждае от взимане на навременни мерки, за да не се стигне до сериозни усложнения.

Сухота в гърлото

Сухотата в гърлото може да се дължи на инфекциозни и бактериални заболявания, алергични реакции, дехидратация, замърсен въздух, прекомерна употреба на цигари и алкохол, дишане през устата. Най-вероятно вече се питате: „Какво общо има стресът с усещането за сухота в гърлото?“ Установено е, че когато човек е спокоен, той диша през носа, при повишаване на стреса несъзнателно се извършват вдишвания през устата, а това предизвиква и самото изсушаване на гърлото.

Повишаване на адреналина

При силна тревожност в тялото се отделя адреналин, чийто ефект засяга слюнчените жлези, което от своя страна води до изсушаване и болки в гърлото.

Как да се справим с изброените по-горе болки в гърлото?

При болки в гърлото, които не се дължат на вирусна или бактериална инфекция, най-доброто лечение е релаксацията. Чудотворни се оказват ежедневните разходки в парка, топлата вана с добавени соли с екстракти от хвойна и лавандула, които имат отпускащо и разтоварващо действие. Списъкът от релаксиращи дейности може да се удължи с приятно четиво, йога, отдаване на любимото хоби, срещи с приятели. Всичко зависи от личните предпочитания и интереси.

Как да различите кога едни болки в гърлото се дължат на вирусна инфекция и кога на стрес?

Болките в гърлото, причинени от настинка са съпроводени от хрема, главоболие, отпадналост, повишена температура, болки в мускулите. В случаите когато източникът е стресът, то най-вероятно няма да изпитате характерните простудни симптоми.

 

Прочети още:

Какво да хапваме при болки в гърлото?

Различните имена на болките в гърлото

Кога целувките са опасни за здравето?

Кратък наръчник със съвети при болно гърло

Как да разпознаем и лекуваме инфекциите в устата?

 

Sorry, the comment form is closed at this time.