Как Вашите зимни обувки могат да причинят гъбични инфекции на ноктите

Лятото може и да е основното време на годината, когато гъбичните инфекции на ноктите са в стихията си, но това състояние може да се развие и през студените месеци. Това е така, защото през есента и зимата хората са обути през по-голяма част от времето с плътни и дебели обувки и ботуши, за да се предпазят от студения въздух, проливните дъждове и снега. Носенето на подобни обувки и ботуши, особено за дълги периоди, подлага ноктите на краката изложени на редица фактори, свързани с развитието на гъбични инфекции: влага, изпотяване и пълна тъмнина. Това не означава непременно, че трябва да спрете да носите ботуши, но подчертава важността от предприемането на превантивни мерки срещу развитие на гъбички на ноктите. Ето някои факти как се размножаватт гъбичките, какви могат да бъдат нежеланите последствия и как да избегнете заразяване.

Как ботушите стимулират развитието на гъбички на нокътя?

Всички видове гъби обичат да обитават влажни и тъмни пространства. Ботушите осигуряват точно тези условия, но много хора погрешно смятат, че са застраховани от гъбични инфекции на ноктите на краката до пролетта. Когато ноктите са травмирани, рискът от проникване на гъбички в ноктите се увеличава. Важно е да поддържаме краката си топли в студеното време и това означава, че ботушите не винаги могат да бъдат избегнати. Отчитайки обаче риска, можете да намалите шансове от развитието на проблеми и усложненията, които те могат да предизвикат.

Гъбички на ноктите и кървене

Гъбичките се хранят от кератина, който се съдържа в ноктите. С течение на времето това отслабва ноктите и те стават тънки и чупливи. Този процес  в крайна сметка може да доведе до загуба на нокът, което е медицински познато като онихотоза. Състоянието е свързано с кървене, което отваря вратата към потенциална инфекция. Точно както тъмната, влажна среда на зимните ботуши може да увеличи растежа на гъбичките, по същия начин може и да стимулира сериозни бактериални инфекции. Ясно е, че превенцията е най-добрият подход към гъбични инфекции на ноктите.

Стъпки за превенция на гъбичните инфекции

Намаляването на влажността и поддържането на чистотата са ключови за предпазване от гъбички на нокътя. След всекидневното измиване на краката, те трябва да се подсушат напълно, преди да се сложат чорапите. Изберете чорапи, които са изработени от акрилни влакна, които поддържат краката по-сухи от памука. Ако ботушите ви се намокрят отвътре, оставете ги достатъчно време, за да изсъхнат напълно, преди да ги сложите отново. И накрая, можете дори да поставите антиперспирант на краката си. Чрез предотвратяване на изпотяването, тази последна стъпка ще спомогне за избягване на развитието на гъбични инфекции.

Как се третират гъбичните инфекции?

Лечението на  гъбички на ноктите може да бъде домашно и клинично. У дома, прилагането на  антимикотични продукти с широк спектър на действие за локално приложение за лечение на леки до умерено изразени гъбични инфекции на ноктите във вид на лекарствен продукт под форматоа на лечебен лак за нокти дава много добри резултати. За съжаление, гъбичките на нокътя са известни като много упорити и може да не се справите с тях, въпреки усърдните усилия у дома.

Клиничните лечения включват орални противогъбични лекарства, хирургическа намеса и лазерно лечение. Оралните противогъбични лекарства често трябва да се приемат в продължение на месеци в зависимост от тежестта на инфекцията. В случаите, когато гъбичката на нокътя не реагира на тези лечения, може да бъде направена операция по премахване на  заразените нокти изцяло. Все по-често за тежки форми на онихомикоза се препоръчва лечение с лазер.

С горепосочените съвети ще бъде по-вероятно да посрещнете следващата пролет с нокти на краката, здрави, както винаги. Имайте предвид, че ако гъбичната инфекция на ноктите се развие така или иначе и е резистентна на лечението с препарати, предлагащи се на пазара без рецепта, е необходима задължително консултация с лекар.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.