Как да предотвратим честите настинки и болките в гърлото на детето през зимните месеци

Пилешката супа наистина работи, антибиотиците не са решение и друга важна информация, която трябва да знаете, за да предотвратите настинки, болки в гърлото и да оцелеете в сезона на кашлицата и кихането.

Защо децата са като магнити за всички п

ростудни заболявания?

Средно децата под 3 годишна възраст прихващат между 6 и 8 настинки на година. Обикновената настинка се причинява от повече от 200 различни вируса, а детето може да си изгради имунитет срещу само един от тях при всяко разболяване. Нещо повече, децата не са прекалено загрижени дали ще имат хремав нос или болно гърло; вирусите могат да се окажат лесно по техните ръце, дрехи и играчки, където могат да живеят около 30 минути. Когато друго дете вземе заразената играчка и след това докосне носа или очите си, то може да прихване вируса.

Въпреки това, изкараните вирусни заболявания в началото на живота може да се окажат от полза по-късно, тъй като тренират имунната система и я държат в оптимална форма и готовност да се справя с болестите.

Изследователите са установили, че децата, които са развивали чести настинки в предучилищна възраст, боледуват по-малко като ученици, защото имунната им система се е научила да разпознава и да се бори с вирусите.

Настинките обикновено продължават между 6 и 14 дена. Най-заразни са през първите три дни от появата на симптомите.

Симптом: Болка в гърлото

Продължителност: Често е първия симптом на настинката и обикновено трае от 5 до 9 дена.

Симптом: Хремав нос

Продължителност: Започва през втория или третия ден и продължава 10 дена при 30% от децата и 2 седмици при 20% от тях.

Симптом: Кашлица

Продължителност: Започва около средата на заболяването и се задържа в продължение на 3 седмици.

Симптом: Треска

Продължителност: Половината от децата вдигат температура през първите 2 – 3 дена. Ако треската продължи по-дълго задължително се консултирайте с педиатъра си.

Стратегии за предпазване

Измиване на ръцете

Теория: Най-лесният начин да хванете настинки

е вируса да попадне на ръцете и след това да докоснете носа или очите си.

Действа ли?
Да, но само ако измиването със сапун и вода се извършва най-малко 30 секунди. Кърпичките за дезинфекция на ръцете са еднакво ефективни. Децата, които редовно използват дезинфектант за ръце, имат 50% по-малко отсъствия от училище, отколкото тези, които не го правят.

Прикриване на устата при кихане

Теория:Милиони микроби и вируси се изхвърлят във вуздуха при всяко кихане.

Действа ли?
Изненадващо, вирусите причиняващи настинките не се разпространяват толкова лесно по въздуха, освен ако някой не кихне точно срещу лицето ви. В действителност много е малка вероятността да се заразите от настинка в чакалнята на доктора или в самолета. Въпреки това е по-сигурно, а и много по-учтиво устата да си прикрива с ръка или кърпичка при кихане.

Максимално количество дрехи през зимата

Теория: Може да хванете настинка, ако времето навън е много студено.

Действа ли?
Има смисъл детето да се облича с по-топли дрехи когато навън е студено, но якето няма да му попречи да се разболее.

Прескачане на целувката за лека нощ, когато сте болни

Теория: Микроби от устата ви могат да заразят друг човек.

Действа ли?
Изследванията показват, че целуването не е ефективен начин за предаване на вирусите на настинката – вероятно защото те трябва да проникнат в носа или очите, за да предизвикат инфекция. Въпреки това, някои микроби могат да се разпространяват ефективно чрез целувка, като бактериите, които причиняват стрептокок в гърлото.

За да се почувства детето по-бързо добре

  • Обикновено се назначават медикаменти, които да облекчат симптомите: високата температура, главоболието, възпаленото гърло, хремата и др., които най-често включват подходяща форма на парацетамол, сироп за кашлица, капки за нос, спрей за впръскване в устната кухина и гърлото, облекчаващ болката, укрепващи средства като витамин С и имуностимулатори.
  • Баба е права: Пилешката супа съдържа противовъзпалителни вещества, които могат да облекчат симптомите на настинка и макар че няма магическа рецепта, супата е лесно смилаема, помага да се предотврати дехидратирането на децата и действа успокояващо на възпаленото гърло.
  • Може да поставите овлажнител за въздух близо до леглото на детето си, за да поддържате носните му секрети по-течни. Почиствайте и изсушавайте овлажнителя ежедневно, за да предотвратите замърсяване с бактерии или гъбички.

Sorry, the comment form is closed at this time.