Как да предпазим гърлото в студеното време

Гърлото ни е изложено на безброй агресии от заобикалящата ни външна среда всеки ден. През най-студените дни е важно да удвоим грижите си, за да избегнем заболявания и инфекции. Възпалението на гърлото е с по-висока честота през студените зимни месеци като основните причини са вирусите и бактериите. Дискомфортът, който се чувства, е почти винаги свързан с възпаление на сливиците, фаринкса или ларинкса. Когато студът се засили, слагайте шал, когато напускате топлите помещения. Това ще ви помогне да издържите на температурните разлики, от които тялото ви страда в мразовитите дни. Ето няколко съвета  как да защитите гърлото си от студа, за да избегнете тези досадни болки.

1. Избягвайте да дишате през устата си, опитвайте се колкото е възможно по-често да дишате през носа. Когато дишането се осъществява през устата, лигавиците в устната кухина изсъхват лесно и това позволява на бактериите и вирусите бързо да проникват и да се развиватт. При дишане през носа се улавят прах и други фини частици,а  въздухът се овлажнява при преминаването през носната кухина и в същото време се загрява.

2.За предпазване на гърлото в студеното време, трябва да се консумират храни, богати на витамин С и цинк. Храните, богати на витамини и минерали, активират имунната система. Цитрусови плодове, зеленчуци, риба и зърнени храни са препоръчителни, те  помагат в борбата с грипа и инфекциите.

3.Трябва да избягвате да пиете алкохолни и кофеинови напитки и да пушите. Тези действия отслабват имунната система и оставят гърлото крехко и възприемчиво към възпаление. Тютюнопушенето може да причини дразнене на гърлото, което от своя стране може да доведе до дразнене на мембраната на гърлото. С изнежено гърло студът ще може по-лесно да атакува.

4.Горещите напитки са обичайни през зимата, но знаехте ли, че трябва да внимавате за температурата на течностите, които пиете? Много горещи течности като кафе и чай са вредни за гърлото, нанасяйки вреда на лигавицата на устата и ларингеалния тракт.

5.Увийте се добре с шал, без да се задушавате. Важно е да поддържате телесната си температура и не излагате тялото си на огромен термичен удар.

6.Централното отопление и отоплението с климатици възпроизвеждат среда, която е благоприятна за разпространението на вируси . От една страна не искате да замръзвате в собствения си дом, но от друга страна отопленият, сух въздух може да предизвика дразнения в гърлото.Ето някои неща, които могат да помогнат:

Почистете радиаторите и филтрите си – отървете се от прахта, която не бихте искали да дишате.

Използвайте овлажнител, за да добавите водна пара във въздуха

Ако нямате овлажнител, купа с вода над радиатора или в близост до топлоизточник е добър вариант.

Какво ще кажете за мини-спа в собствения си дом? Всичко, от което се нуждаете, е купа с гореща вода (достатъчно гореща, че да се изпарява) и кърпа. Поставете кърпата върху главата си и се наклонете над купата. Вдишайте влажния въздух и се наслаждавайте!

7.Сънят. Независимо дали е лято или зима, винаги е добра идея да му се насладите достатъчно, за да позволите на тялото ви да се излекува.

Sorry, the comment form is closed at this time.