Спортна дерматология: наранявания на ноктите при спортисти

Ноктите имат няколко функции, основните от които са защита, захващане и естетическа. Ноктите на краката по-специално, освен че имат защитна функция, допринасят за правилната биомеханика на крака и по тази причина са пряко свързани с промените в начина на ходене и бягане.

Всеки може да се зарази с гъбички на ноктите, но болестта е много по-често срещана при хората, практикуващи редовно спорт. До 8 от 10 спортисти са засегнати от гъбички или от онихомихоза, както се нарича инфекцията, като плувците са изложени на три пъти  по-голям риск да се заразят.

Гъбичките, които причиняват онихомикоза, обичат места, които са тъмни, влажни и топли, така че потните спортни обувки осигуряват идеалното място за размножаването им. Спортистите също са по-склонни да подложат краката си на повтаряща се травма, която позволява на гъбичките да нахлуват в ноктите.

Около 90% от всички инфекции на ноктите на гъбичките са причинени от дерматофити – същия тип паразитен микроорганизъм, който е отговорен за т.нар. „стъпало на спортиста“. Заразените нокти на краката често се обезцветяват, потъмняват, одебеляват се, става крехки и се деформират.  В отделни случаи могат да започнат да се разпадат, да се чупят или да паднат напълно.

Има няколко причини, поради които гъбичките на ноктите при спортистите са толкова често срещани:

  • Ежедневно използване на мокри, топли помещения, където хората се разхождат боси. Гъбичката е заразна и организмите могат да се разпространяват бързо на обществени места, свързани със спорта, като съблекални, фитнес зали, плувни басейни и комунални душове.
  • Продължително използване на топли, влажни обувки. Въпреки че потните обувки не могат да причинят гъбична инфекция, те могат да влошат състоянието като осигуряват идеална среда за растеж на гъбичките. След като обувките са били замърсени, те също могат да се превърнат в източник на повторна инфекция.
  • Плувци, бегачи, футболисти и баскетболисти са по-предразположени към т.нар. „стъпало на спортиста“ – инфекция на кожата, особено на мястото между пръстите на краката, която се характеризира със сърбеж и напукване. Ако не се лекува, заразяването може лесно да се разпространи от кожата към ноктите на краката, където може да причини онихомикоза. Около една трета от всички хора заразени със „стъпало на спортиста“ имат и гъбични инфекции на ноктите.
  • По-често подлагат пръстите на краката и ноктите си на травма. Бегачите, танцьорите и спортистите са непрекъснато на крак, а постоянното триене на пръстите във вътрешната страна на обувката може да доведе до възпаление на ноктите и да позволи на течности да се съберат под нокътя. Това прави ноктите по-чувствителни към гъбични инфекции. Проблемът се усложнява, ако обувките са здраво стегнати.

Превенция и лечение на гъбичките на ноктите

Дори ако гъбичките на ноктите при спортистите са чести, има няколко неща, които може да се направят, за да се сведе до минимум риска от инфекция.

  • Винаги поддържайте краката си с добре оформени нокти и ги измивайте със сапун след всяка тренировка. Не забравяйте да ги изсушите внимателно с кърпа след всеки душ, за да предотвратите инфекция . Поддържането на краката ви сухи и добре вентилирани ще помогне да се избегне заразяване. Честата смяна на чорапите и обувките също така намалява шансовете за инфекция. Старите обувки могат да задържат голям брой гъбични спори и може дори да се наложи да изхвърлите дълго използваните спортни обувки.
  • Когато използвате обществени душове или съблекални, носете предпазни средства като сандали или джапанки, за да предпазите краката си от пода и избягвайте да ходите на боси дори у дома. Не споделяйте кърпи или лични предмети като нокторезачки или пили за нокти с други хора, тъй като те могат да предават гъбични инфекции.

Ако имате симптоми на оникомикоза, не ги пренебрегвайте. Гъбичките се лекуват трудно и имате много по-голям шанс за успех, ако започнете лечението рано. Леките до умерени инфекции могат да бъдат лекувани с продукти за локално приложение като Polinail. Активната субстанция циклопирокс предотвратява размножаването на гъбичките и ги унищожава. В следствие на това външният вид на ноктите се подобрява. Лечението трябва да продължи до пълно премахване на проблема, тоест докато ноктите се изчистят и отново израстнат напълно. Обикновено пълно излекуване на ноктите на ръцете се постига за около 6 месеца, а на ноктите на краката за около 9 до 12 месеца.

Здравата нокътната плоча е с твърда и прозрачна структура, чиято устойчивост е свързана с количеството кератин и аминокиселини, особено цистин. Липсата на цистин, аргинин и желязо може да доведе до нейното изтъняване и крехкост, така че адекватният прием на витамини и минерали е от съществено значение за функционалността и нормалния растеж на ноктите в периода на лечението и възстановяването.

Sorry, the comment form is closed at this time.