Как да се предпазим от наранявания по ски пистите в сезона на зимните спортове.

Съвети за начинаещи скиори и не само

Всяка година ски и сноубордът привличат нови и нови почитатели. Това е един от спортовете, които могат да се практикуват без ограничение във възрастта, никога не е късно да започнеш да караш и какъв по-добър начин може да има от това да си сред природата и да спортуваш. Ако сте начинаещ скиор или си стягате багажа за първото за сезона каране , последното нещо, което бихте искали да направите е, спускайки се по пистата,  да се ударите в дърво (или в друг скиор), да загубите контрол над ските или да се нараните по някой от многото възможни начина, което ще ви попречи да се насладите на ски ваканцията си и дори е възможно да пропуснете целия сезон.

Следването на няколко основни правила за подготовка за ски сезона ще ви помогне да избегнете нараняванията, мускулните и ставни болки, разтягане на сухожилия или счупване на крайници.

Работа във фитнеса

Подготовката на мускулите ви трябва да започне още преди снегът дори да е паднал. Кардиото е важно, защото ще помогне на тялото ви да се приспособи към планинската надморска височина. Много скиори живеят на морско равнище, а когато дойде зимата  се отправят към планините. Ако не сте в добра форма в ниската височина, движението нагоре ще направи всяко упражнение още по-трудно. Ще се почувствате затруднени на по-голяма надморска височина, защото тялото ви се налага да наработи по-усилено, за да доставя кислород до клетките.

При ставни болки

Ските са силов спорт и изискват голямо натоварване на всички мускулни и ставни групи. Освен подготовката на мускулите за предстоящите натоварвания, обърнете внимание и на ставния хрущял и останалите съединителни тъкани – костите, ставните връзки и сухожилията.  За нормалното им функциониране се препоръчват оптимално два курса прием на хранителни добавки (най-добре пролет и есен), подпомагащи защитата на хрущяла и образуването на колаген, като например Флексодон.

Започнете плавно

Може би искате да следвате приятелите си черните писти веднага, но дори и опитни скиори трябва да бъдат внимателни първите няколко спускания . Опитайте се да научите нови движения и да усъвършенствате техниката си  на по-лесните писти, а след това да предизвиквайте себе. Преди да преминете към по-стръмни писти, бъдете уверени в уменията си за владеене на ските и възможността да спрете.

Спазвайте кодекса за поведение на скиорите

Изписани около всички ски курорти, а понякога и отпечатани на гърба на лифткартата, тези правила трябва да се следват, когато сте на планината. Например: при обозначение за ски контрол намалете скоростта, така че да можете да спрете и да избегнете останалите, давайте предимство на каращите преди вас, погледнете нагоре преди да се слеете на пътека, не спирайте да почивате на място, невидимо за останалите скиори. Следвайки тези правила и ще имате по-голям шанс да не се нараните.

Разучете добре лифтовете и останалите съоръжения

Може би не го осъзнавате, но при качването и слизането от ски лифтовете и влековете е възможно да се получат различни наранявания, ако не сте внимателни. По-новите съоръжения се движат плавно и бавно в зоните за качване и слизане, но това не е случаят с някои от по-старите машини. Рязкото тръгване на ски влек тип „паничка“ може да ви причини болки в шийните прешлени, някои лифтове е възможно да ви ударят силно в сгъвката на коленете при качване. Бъдете нащрек и се опитайте да запомните особеностите на всеки един от лифтовете, които ползвате в курорта.

Правете почивки и останете хидратирани

Обикновено хората се нараняват късно през деня, когато са уморени и вече се отправят към хотела. Не бъдете екстремни, едно допълнително спускане в последната минута преди да затворят лифта не е голяма загуба. Почивайте всеки път, когато се нуждаете, и се уверете, че сте се заредили с достатъчно вода или спортни напитки преди, по време и след вашето пребиваване по пистите.

Паднете, ако е необходимо

Хората се опитват да се борят с падането, но понякога то е необходимо, за да се избегне нараняване. Ако започнете да падате назад е по-добре да седнете, отколкото да се съпротивлявате. Помислете добре за своето физическо състояние, особено в края на деня и при навлизане рязко от стръмна писта към равен участък. Излизането извън ски зоната е сигурен начин да получите травма. Препоръчително е също така да паднете внимателно, когато не можете да управлявате добре ските със скоростта, която сте развили.Това ще предотврати врязването в дърво или друг скиор.

Вземете урок

Уроците поддържат вашата техника и помагат да се предотвратят лошите навици, които сте усвоили. Опреснителни уроци се препоръчват дори за по-опитни скиори, тъй като те могат да подобрят и да акцентрират върху уменията на дребните неща, които не забелязвате.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.