Как да се противопоставим на болката в ставите?

болката в ставите

Навременната грижа за ставите е изключително важна и трябва да започне много преди да усетим болката в ставите. Де факто ставните заболявания започват да се развиват още след навършване на 20 годишна възраст, но често протичат без определена симптоматика. Това се дължи на факта, че износването на ставите, в частност хрущяла, става постепенно, докато се стигне до момента с острата болка и когато, за съжаление, влошаването е необратимо.

Първо се обаждат болките в ставите на коленете, раменете и гърба, изразяващи се със сутрешна скованост или натрапчиви болки след часове стоене в една поза зад компютъра.

За да сме сигурни, че сме направили всичко възможно да съхраним здравето на ставите, трябва да обърнем особено внимание на движението. Движението е помощник №1, поддържащ в добра активност ставите, като ограничава ставната скованост.

Ако на работа трябва да стоите часове наред зад бюрото и компютъра или пък сте на крак през целия ден, но тъпчейки все на едно и също място, е много важно да правите кратки, но чести почивки, в които да се пораздвижите. Съответно не само краката но ръцете, врата и гърба. Физическото натоварване в умерена степен е особено важно за доброто здраве на тялото въобще.

Физически упражнения и спорт

Когато говорим за извършване физически упражнения или някакъв вид спорт, трябва да се започне задължително с предварително загряване на ставите и мускулите. Рязкото натоварване на ставите има винаги отрицателен ефект и води до допълнителни усложнения. Затова няма нищо по-грешно от това да се събудите с мисълта, че от днес „започвате нов живот“ и задължително трябва да избягате поне 4 километра, дори и в по-бавно темпо.

Механичното свръхнатоварване без предварителна подготовка е сериозен рисков фактор за остеоартрит, особено на колената и тазобедрените стави. Имайте предвид, че коляното е сложна става, затова натоварването върху него трябва да бъде равномерно разпределено и да не е прекомерно.

При физически упражнения с цел спортуване трябва да се обърне особено внимание и на защитните екипировка и аксесоари, ако спортът е свързан с рискови моменти, за да се съхранят ставите и деликатните зони, като колене и лакти.

Подходящите хранителни добавки при ставни болки

Хора в напреднала възраст, такива с наднормено тегло или подложени на свръх натоварване, могат да приемат хранителни добавки , които поддържат нормалната структура и доброто функциониране на ставния хрущял. 

Витамин С допринася за образуване на колаген за нормалната функция на ставния хрущял и костите. Колагенът е естествен протеин в съединителната тъкан на мускулно-скелетната система на човека , т.е. в костите и ставните структури.

Глюкозамин и хондроитин са естествени вещества, намиращи се в човешкото тяло. Те са основните компоненти на ставния хрущял и други съединителни тъкани: кости, ставни връзки и сухожилия. Глюкозамин сулфатът увеличава  и синтеза на хиалуронова киселина, която смазва ставните тела и поддържа гладки хрущялните повърхности. Хондроитин сулфатът също увеличава синтезиращите способности на хрущялните клетки. От друга страна, поради дългата си структурна верига, той успешно задържа действието на ензимите, които причиняват промени в хрущяла.

Те спомагат синтеза на градивни компоненти от клетките, подтискат действието на деструктивните ензими и спомагат за намаляване на ставното износване, тъй като с възрастта намалява броят на хрущялните клетки, което води до износване на хрущяла.

 

Още по темата:

Какво се случва с костите през различните възрасти?

10 храни, които да избягваме при болки в ставите

Защо ни болят ставите при лошо време?

Колаген – защо е важен за здравето на костите?