Как да се противопоставим на депресията по време на менопауза?

менопауза

По време на менопауза е важно жената да се опита да бъде “наблюдател“ на собствените си настроения. Ако е свидетел на честа смяна на настроенията, усеща, че все по-трудно успява да се концентрира върху дадена дейност, или пък загуби интерес към важни за нея до момента неща, като семейство, работа, взаимоотношения с партньора или други близки за нея хора, е добре да потърси помощ на специалист.

Терапия за борба с депресията

В зависимост от конкретната диагноза, може да бъде предписано медикаментозно лечение. В действителност съществуват различни терапевтични методи, от традиционни антидепресанти до мултимодални терапии, които контролират състоянията на тревожност и когнитивните увреждания.

Важно е да се възприеме стил на живот, който предвижда редовно и разнообразно хранене, избягване на алкохолни напитки, кафе, черен чай, извършване на физически упражнения 3-4 пъти седмично. Това е на пръв поглед най-лесната самотерапия, но в същото време е нужна силна воля и самоконтрол, каквито в състояние на депресия трудно могат да бъдат активирани.  

Важно е да не се пренебрегва съня. Доказана е неизбежната връзка между депресия,  липсата на сън и протичането на възпалителни процеси в организма, които водят до различни болести.

За намаляване на състоянията на умора и раздразнителност се препоръчва не само  психотерапия, но и техники за релаксация, медитация и йога.  

Промените, настъпващи в организма и тревогата от стареенето

Настъпващите промени, които настъпват в тялото на жената по време на менопаузата неизбежно се отразяват негативно върху самочувствието й. Степента на тези негативни чувства зависят до голяма степен от отношението, което преди това жената е имала към собственото си тяло. Това означава, че жените които са имали сериозни проблеми с възприемането на собственото си тяло, съпътствани с анорексия и булимия, са изложени на по-голям риск за болезнено възприемане на промените, настъпващи в организма по време на менопаузата.

Други фактори предопределящи появата на депресия по време на менопауза

Възрастта, в която настъпва менопаузата обикновено съвпада с нарастващата независимост на децата или тяхното напускане от семейното гнездо. Този момент най-трудно бива преодолян от жени, които са били изцяло отдадени на семейството. Липсата на работа, на приятели или хоби в никакъв случай не помага посрещането на периода на менопауза.  

В същото време всеотдайността към децата води до отдалечаване в отношенията на семейната двойка. Така жената в един и същ момент се изправя пред липсата от децата, липса на обич от страна от партньора и това я кара да се чувства изоставена. Осъзнаването на тази самота, съпроводена с промените, настъпващи в организма, чувството за остаряване водят неизбежно до подценяване и чувството, че е ненужна. Залитането в тази посока може да се окаже пагубно и да предизвика депресия.

В същото време една жена, която освен семейството и децата, работи и се чувства реализирана на професионално ниво, много по-лесно ще премине през промените, настъпващи в организма по време на менопауза. Това до голяма степен се дължи както на по-високото самочувствие, така и на възможността да продължи своята изява на професионално ниво. Липсата на децата, не бива изживяна с драматизма на жените, които са били отдадени единствено на семейството.

Преди да е станало твърде късно

Експертите подчертават, че основен начин да се справим с негативните настроения по време на менопауза, преди да е станало твърде късно е следвайки максимата: „Здрав дух, здраво тяло“. И тук в помощ идват 10 минути стречинг или 30 минути нормално ходене на открито с приятна компания. Тези незначителни на пръв поглед усилия спомагат за увеличаване производството на ендорфин – хормонът на щастието и в същото време се подобрява тонуса на мускулите и не на последно място спомага за самочувствието, тъй като когато жената е убедена, че изглежда добре, тя продължава да се чувства атрактивна и след 50-те.

Гласуването на по-голямо доверие и отвореност към близки и приятели, отдаване на забравени или нови занимания, за предпочитане групови, запазването на добра връзка с интимния партньор в живота, са основни жестове за съхранение на душевното спокойствие на жената по време на менопауза.

Настройка на ценностите

Сляпото следване на изкуствено наложилите се в днешното общество ценности: красива, успяла и суперактивна, в никакъв случай не трябва да се отразяват върху личната оценка на жената. Самоуважението е удовлетвореността от постигнатото стоят в основата на доброто психическо състояние на жената. Тяхното значение неимоверно нараства в период на менопауза, когато жената неизбежно се чувства по-уязвима в резултат от настъпилите физиологически промени.

 

Прочети още: 

Каква е връзката между менопауза и депресия?

Бактериална вагиноза – най-често срещаната бактериална инфекция

Грешките, които една жена прави поне веднъж в живота си

Как хормоните влияят върху жената?

Четири разпространени грешки при интимна хигиена

Sorry, the comment form is closed at this time.