Когато гъбичките атакуват

Кое е общото при носенето на  елегантни тесни ботуши на висок ток и маратонки? И в двата случая не сте застраховани от атаките и появата на микоза.

Микоза не е наименование на ситски лорд, това е кожна инфекция, причинена от гъбички – микроорганизми, хранещи се с клетки и оцеляващи в затворени пространства с влажна и топла среда.

Има две основни микози на краката: т.нар. „стъпало на спортиста“ и микоза на ноктите (онихомикоза). Рисковите фактори са еднакви и за двата вида:

– ходене бос на обществени и влажни места,като спа и басейни

– Споделянето на кърпите, с които се почистват краката

– Лоша хигиена на краката и ходилата (чорапи и обувки,особено маратонки)

– Обувки, които не позволяват вентилация

– Неправилно изсушаване на краката

– Диабет, промени в кръвообращението и промени в имунната система

При спортисти и не само

Т.нар. „стъпало на спортиста“ е често срещано микозно заболяване при активно трениращите, тъй като при по-дълги тренировки  спортните обувки обикновено задържат влагата на краката. На спортистистите по-често се налага да ползват обществени съблекални и душове, но заболяването може да се развие при всеки. Инфекцията засяга зоната на краката, най-често се разпространява в гънките между пръстите, но е с по-висок интезитет при последните два пръста. Причинява зачервяване, сърбеж, лющене и пукнатини по кожата, придружени от неприятна миризма. При разчесване на заразената област съществува опасност инфекцията да се пренесе и по други части на тялото като подмишниците.

Ноктите също са уязвими

Онихомикозата е гъбична инфекция на ноктите на ръцете или краката. По-често се среща на ноктите на краката. Наличието на такава инфекция се открива с появата на малко бяло или жълто петно под нокътя. С напредване на развитието на инфекцията нокътят потъмнява, одебелява се, става крехък и се деформира, възможна е поява на болка. В определени случаи може да се стигне до загубата му.

Лечението е дълъг процес,необходимо е много време преди силите на Империята от гъбички да бъде сломена. В зависимост от тежестта на инфекцията, лечението може да отнеме от шест до дванадесет седмици, но могат да изминат няколко месеца до израстването на нов нокът.

Не забравяйте, че след излекуване не сте имунизирани срещу появата отново на Тъмната страна на силите на влагата и мрака. Най-добрият начин да избегнем заразяване е да спазваме няколко основни правила:

– Ежедневно измиване и подсушаване на краката, особено между пръстите

– Избирайте чорапи от естествени материи, за предпочитане памучни

– Обувките трябва да са удобни и да не стягат крака

– На обществени места като душове, съблекални и басейни задължително да се носят чехли или джапанки

– Кърпи и лични тоалетни принадлежности не трябва да се споделят

– Поддържайте ноктите къси и чисти

– Инструментите за маникюр/педикюр трябва да се стерилизират преди ползване и да не се споделят

Sorry, the comment form is closed at this time.