Кога не трябва да отлагате преглед при гинеколог?

преглед при гинеколог

След като говорихме за това как да изберете добър гинеколог, ще обърнем и особено внимание на необходимостта да посещавате гинекологичния кабинет всеки път, когато имате съмнения относно личното ви интимно здраве.

За да сте спокойни, че няма да пропуснете нищо важно при евентуален преглед, бихте могли да си запишете на отделен лист датата на последния ви цикъл, името на противозачатъчните, които ползвате (ако ползвате такива), специфични заболявания в семейството, конкретни оплаквания, както и всички въпроси, на които бихте желали да получите компетентен отговор. Не се притеснявайте да извадите листчето пред лекуващия ви лекар и да се подсещате в случай на необходимост.

И тъй като в природата на жената е да следи за здравето на всички около нея, оставяйки най-малко време и внимание за себе си, решихме да изредим най-често срещаните симптоми, при наличието на които всяка жена трябва да се обърне задължително към гинеколог.

Необясними болки в областта на корема и вагинално течение

Ако изпитвате необичайна болка в долната част на корема, съпътствана с подуване, кървене, парене или  сърбеж на интимните части, най-добре не отлагайте гинекологичния преглед. Тези признаци са характерни за инфекции като хламидия, генитален херпес или гонорея, навременното им установяване може да ви предпази от неприятни последици.

Нередовен цикъл –  нещо нехарактерно за вас

Нередовният цикъл може да се дължи на стрес, на промени в начина на живот или на някои  медикаменти, които се е наложило да приемате в последните месеци.

Ако менструалният цикъл закъснява често или е съпътстван с прекалено обилно течение, което продължава повече от 7 дни е възможно да са налице хормонални нарушения или по-сериозни здравословни проблеми. Вашият гинеколог ще ви предпише нужните изследвания и лечение, за да се справите с този проблем.

Болки по време на секс

Ако усещате болки по време на секс, задължително се обърнете към лекуващия ви гинеколог, не се притеснявайте да споделите откровено конкретните оплаквания. Причините може да са: обърната матка, вагинална сухота, развитие на вагинит или вагиноза, които превръщат моментите на удоволствие в истинско изпитание. Попитайте вашия гинеколог за възможността да ползвате, при евентуални вагинити и цервиковагинити от различен произход, лекарствения продукт Розалгин, съдържащ бензидаминов хидрохлорид  (нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт) с изразено противовъзпалително, аналгетично, анестетично и антисептично действие.

Изключително болезнена менструация

Ако менструацията е твърде обилна и особено болезнена, възможно е да страдате от  дисменорея. Дисменорея е медицинският термин на болезнената менструация, която е съпътствана от маточни контракции, водещи до болка в долната част на корема. Дисменореята може да се дължи на гинекологично заболяване, като ендометриоза, водеща до образуване на израстъци, импланти или тумори не само в маточната кухина, фиброзни образования в матката, възпаления в областта на таза и други. Точно в този случай е повече от необходима навременната и адекватна намеса от страна на лекуващия гинеколог.

Кръвотечение след полов акт

Ако неведнъж след полов акт наблюдавате странно кръвотечение, задължително се консултирайте с вашия гинеколог, който ще направи нужните изследвания. Причините могат да са различни от инфекциозни заболявания или вагинална сухота до много по-сериозни здравословни проблеми. Навреме поставената диагноза е най-важният момент в лечението на какъвто и да било здравословен проблем.

Ако сексуалните връзки не са защитени от предпазни средства

Предупредете вашия гинеколог, ако сте имали краткотрайна сексуална връзка, без използване на нужните безопасни мерки. За съжаление подобен тип връзки носят със себе си сериозен риск от заразяване с кандида, човешки папиломен вирус (ЧПВ) или ХИВ (имуннодефицитен вирус, водещ и до СПИН). Една от превантивните мерки, които могат да се вземат при редовно посещение на  гинеколог е т. нар. ПАП тест (цитонамазка), който идентифицира патологични изменения в начален стадии. Съществува също ваксина срещу ЧПВ от тип 16 и 18. При всички случаи лекуващият ви гинеколог ще даде най-точен отговор на това какви изследвания е нужно да извършите.

 

Още по темата:

Бацилите на Дьодерлайн – „приятели“ на всяка жена

Анатомия и функции на влагалището. Вагинално здраве. 

Вагинални течения. Кога можем да сме спокойни и кога не?

Гарднерела Вагиналис: № 1 при бактериална вагиноза

Интимна хигиена и интимно здраве на жената

Sorry, the comment form is closed at this time.