Комарите: какво ги привлича и какво ги държи далеч от нас?

комари

Най-после сме в разгара на дългоочакваното лято, но като повечето хубави неща и лятото си има своите недостатъци. Ето че освен с жегите имаме и сметки за разплащане с комарите. Тези малки неприятни гадинки дебнат от всеки ъгъл и превръщат нощите ни в кошмари. Все пак има ли начин да ги държим далеч от нас, без да се „облеем“ със спрейове и мазила, които все по-често будят съмнения за това доколко са ефикасни и здравословни?

Какво ни прави толкова апетитни за комарите?

Въглеродният двуокис, който произвеждаме при дишане и миризмите, отделяни от тялото ни, правят човек по-малко или повече апетитен за комарите. Комарите притежават специален орган, който им помага да тръгнат по следите на въглеродния двуокис. Точно затова и хора, които имат по-голям обмен на кислород и въглероден двуокис са по-привлекателни за тях. Това са хора с наднормено тегло, бременните жени и тези, които спортуват интензивно, .

Спортуващите освен повече въглероден двуокис отделят чрез потта си млечна и пикочна киселина, както и амоняк, а те допълнително привличат комарите.

Хората с нулева кръвна група също се оказват по-апетитни и биват по-често жилени.

Могат ли определени храни да държат комарите далеч от нас?

Когато става дума за комари, максимата “Храната прави борбата!” важи в пълна сила. За да се предпазим от атаките на комарите, можем да обърнем внимание на менюто си и по-скоро на следните продукти.

  • Чесън – първенството сред храните, държащи далеч от нас комарите се пада на чесъна. Ясно е, че хапвайки често чесън рискуваме да прогоним заедно с комарите и всички други около нас, но поне няма да се почесваме непрекъснато.
  • Лютиви чушки –  съдържащите се в тях витамини В1 и В6 в комбинация с витамин С, предизвикват отделяне на специфична миризма в потта, която отблъсква комарите.
  • Черен пипер – черният пипер придава идеален вкус и аромат на много ястия, освен това се оказва непоносим за комарите.
  • Грейпфрути – съдържат веществото нооткатон, който гони по естествен начин малките жилещи неприятели.
  • Мента, босилек и лук – ако сложим повече в салатата от тези свежи подправки, ще бъде  хем по-вкусно, хем по-сигурно в борбата с комарите.
  • Трици и пшеничен зародиш – променят миризмата на потта, поради високото си съдържание на витамин В1.

Внимание, кои храни привличат комарите!

Миризмата, привличаща комарите почти като магнит са отлежалите сирена. Каква е причината? Въпросните сирена съдържат бактерии, наподобяващи тези, които се намират върху кожата на краката и глезените. Надали ще подложим на съмнение факта, че това са най-обичаните от комарите места на човешкото тяло.

Солените снаксове и бира са любими през лятото за всяка компания. Бирата обаче съдържа етанол, отделянето му чрез потта прави кожата ни изключително апетитна за комарите. Освен това бирата и всички други видове алкохол водят до повишаване на телесната температура, съответно отделяне на повече пот – още една причина да се превърнем в мишена.  

Добре е да се избягват също и храни, които увеличават нивото на холестерол, като: месо, млечни продукти, богати на мазнини, яйца, палмово и какаово масло, различни видове сладкиши.  

Всички видове консервирани зеленчуци водят до увеличаване на млечната киселина в потта, която привлича допълнително комарите.

Някои растения също гонят комарите

В градината или на балкона може да се въоръжим със следните омразни за комарите растения: здравец, цитронела, лавандула, салвия, розмарин, босилек, мента, котешка трева.

Нека внимаваме и с цветовете!

Оказва се, че не само миризмите, но и дрехите в червено, тъмно синьо и черно също привличат комарите.  

И след като вече знаем всички слаби места на комарите, лятото може да продължи!

 

Прочети още:

Климатици без простуда – как?

Обществените басейни и вагиналните инфекции

На море с женски неразположения

Красиви крака за лятото в 5 стъпки

Лято е, а гърлото ме боли!

 

Sorry, the comment form is closed at this time.