Летните вируси и болката в гърлото

Летните вируси, а не само 24 часовото използване на климатиците са основната причина за възпалено гърло и останалите съпътстващи симптоми на една провалена дългоочаквана ваканция.

Общата настинка е вирусна инфекция на горните дихателни пътища – носа и гърлото. Макар че обикновено времето за възстановяване не е твърде дълго, продължаващо една или две седмици, настинката може да ви причини хрема, болки в гърлото, кашлица, кихане,сълзене на очите и повишена температура. А това са симптоми, с които никой не би искал да тръгне на море или планина. Риновирусите, които са над 100 различни типа, се оценяват като виновни за около 35% от тези случаи. Съществуват още около 100 други вируса, които могат да причинят настинки. Ентеровирусите инфекции са една от най-честите причини за летните епидемии. Предават се по въздушно-капков път и по фекално-орален (болестта на мръсните ръце). Техният пик е в периода от май до октомври.

Без значение къде сте решили да прекарате лятната си отпуска, може да бъдете сигурни, че трудно ще избягате от летните вируси. Хората рутинно се излагат на риновируси и ентеровируси чрез:

  • Влизане в контакт с носител на вируса, като докосване или ръкостискане.
  • Влизане в допир с предмети или повърхности, които имат вируса върху тях.
  • Питейна вода с вируса в нея.

Въпреки, че възможността за вирусна инфекция през летните месеци е многократно по-малка сравнение със зимните месеци, някои фактори обикновено повишават риска.

Причини за възникване на лятната настинка

 Самолетни полети представляват особен риск, тъй като те могат да включват 400 потенциални източника на инфекция. Ограниченото пространство с рефилтриран въздух е идеалната среда за предаване на вируси по въздушен път. Експериментите са установили, че шансовете за заразяване с различните вируси са пряко свързани с броя на часовете на излагане на инфекция. Това означава, че има много по-голяма вероятност да получите рино- или ентеревирус при дълъг полет, отколкото на кратък такъв.

Пътуването само по себе си увеличава риска от заразяване с летните вируси. Тъй като вероятно сте били изложени на общите вируси в родния си град е по-малко вероятно да се заразите с тях. По време на пътуване обаче, без съмнение ще срещнете нови вируси, срещу които нямате имунитет. И този конфликт се случва не само след като пристигнете на вашето местоназначение, но и по целия път; докато се движите през летища, жп гари и автогари може да влезете в контакт с хора от целия свят, дори ако пътувате на кратко разстояние.

Климатикът е друг фактор, който може да допринесе за всяка лятна инфекция. Вътрешната лигавица на носа ви е защитена срещу инфекция с тънък слой секрет. Климатиците извличат влага от въздуха, но те правят същото и с ноздрите на носа ви като по този начин предразполагат към инфекция.

И накрая, стресът, независимо от причината за него ще намали съпротивлението ви сили към инфекция чрез потискане на имунния ви отговор. Ваканциите причиняват стрес, колкото и го лекуват. Загрижеността за пътуването, както и за сигурността на дома ни оставят податливи на инфекции.

Превенция и лечение

Не е възможно да избегнете докосването на замърсени повърхности  докато сте на обществени места, но можете да избягвате да докосвате лицето си, особено около носа и устата. Останалите препоръки ще ви помогнат да се справите по-бързо с летния вирус и неговите неприятни симптоми:

  • Пийте много течности.
  • Вземете допълнително витамин С.
  • Яжте топла супа и пийте чай с мед за възпалено гърло.
  • Вземете дълъг горещ душ, за да отворите носните канали.
  • Поседнете на пряка слънчева светлина.

Разбира се, повечето от тези действия не звучат много привлекателно когато температурите са високи, но лятно време предлага поне едно нещо, което зимата не може: много по-удобни места за сядане на чист въздух и слънчева светлина.

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.