Лечение на вагинални гъбички – как помага храната?

лечение на вагинални гъбички

Излизаме от лекарския кабинет с познатата диагноза… Отново ни предстои лечение на вагинални гъбички! Това, което ни притеснява всъщност не са хапчетата, които трябва да изпием, а фактът, че този сценарий ни е твърде познат и че сме го правили и преди. Да, има резултат, но след време проблемът е отново налице. Как можем да спрем този порочен кръг?

Отговорът се крие в храната

Зависимостта между храненето и лечението на вагинални гъбички е въпрос, който вълнува както лекари, така и пациенти още от години. През далечната 1983 година е публикувана диета в книгатаThe Yeast Connection: A Medical Breakthrough di Crook, WG, публикувана в САЩ, на която до голяма степен се базират днешните схващания за правилно хранене при гъбични инфекции.

Естествено, лечението на вагинални гъбички е процес, който може да отнеме време, но именно поради този факт, една правилна диета може да ускори оздравителния процес и да бъде предпоставка за дългосрочно запазване на равновесието, що се отнася до вагиналната микрофлора на жената.

Какво е времетраенето?

Лечението на вагинални гъбички обикновено е дълъг процес, но това не означава, че се налага постоянно спазване на диетата, тъй като нито един организъм не трябва да се лишава от разнообразно хранене. Затова продължителността трябва да е умерена, но със сигурност поне 4 седмици, за да може да има някакъв резултат. Не може да се говори за конкретен период, тъй като всеки организъм е различен и се влияе различно от подобна диета спрямо килограмите, възрастта и т.н. Преди започване на подобен режим се препоръчва консултация както с лекар, така и с нутрициолог.

Списък със забранените храни

За да има полза въвеждането на подобен режим, то в него трябва да отсъстват пушени храни, както и хляб и сирена. Желателно е да се избягват алкохолните и газираните напитки, най-вече бирата. Напълно се изключват захарите. Същото важи и за плодовете, както пресните, така и изсушените.

Списък с препоръчителните храни

От млечните продукти е позволена консумацията на кисело мляко, заради високото съдържание на пробиотици в него. Затова се препоръчват и ферментиралите храни, от които най-разпространен у нас е кефирът. За да бъде лечението на вагиналните гъбички максимално ефективно, трябва да наблегнем за поне месец на зеленчуците, чесъна и куркумата. Позволени са и риба, яйца, бяло месо, зехтин, пълнозърнест ориз.

Освен балансираната диета, по време на лечение на вагинални гъбички е важно да засилваме и имунната си система, защото нейното отслабване често е причина за повтаряне на инфекцията. Често това се случва след дълго медикаментозно лечение или прием на антибиотици.

 

Прочети още:

Лечение на вагинални гъбички – как да си помогнем?

Гъбични инфекции при бременност – защо се появяват толкова често?

Вагинални инфекции – как да ги разпознаем?

Четири разпространени грешки при интимна хигиена

5 причини за сърбеж в интимната област

 

Sorry, the comment form is closed at this time.