Менопауза: честа смяна на настроението

менопауза

При менопауза една голяма част от жените се оплакват от честа смяна на настроението, раздразнение, панически атаки, нарушен сън и дори депресия.

До голяма степен тези симптоми се обясняват с намаленото количество на прогестерони и естрогени, известни повече като женски хормони, които са пряко свързани с растежа, половото съзряване и плодовитостта на жената. Това води до дисбаланс на невротрансмитерите, наречени още невромедиатори, които са химически вещества, произвеждани в мозъка. Най-известни сред тях са: серотонин или хормонът, влияещ върху усещането за спокойствие, намаляването на стреса и повишаването на доброто настроение;  допамин, свързан с усещането за удоволствие и благополучие; ендорфини, които правят организма по-устойчив на умора и дават усещане за благополучие.

Какво се случва в мозъка?

Настъпилото хормонално сътресение при менопауза се усеща особено от хипоталамуса. Хипоталамусът е висш център на вегетативната нервна система, намиращ се в основата на междинния мозък. Той участва в регулирането на кръвното налягане, телесната температура, пулса и съня. Затова следствия от настъпване на менопаузата са нощна тахикардия, хипертония и безсъние.

При наличие на тези симптоми започва да страда една друга съществена част от мозъка -лимбичната система, която участва в регулацията на обонянието, поведението, емоциите, паметта, съня и други. Нарушение във функционирането на лимбичната система се наблюдава при една трета от жените. Следствията са горещи вълни, чувство за отпадналост, непрекъснато нарастваща умора, безсъние.

Менопаузата засяга и друга част от мозъка – челните корови дялове, които са отговорни за мисловните дейности и концентрацията като цяло. Затова и чест симптом при менопаузата е невъзможността да се следи от начало до край даден аргумент, забрава на имена и проблеми със съсредоточаването като цяло.

По-рядко споменавани, но често срещани симптоми са липсата на желание за сексуален живот, вагинална сухота, болка в ставите и намаляване на мускулния тонус, рушене на зъбите, сухота в очите.  

Как можем да се справим с неприятните симптоми на менопаузата?

Най-краткият отговор на този въпрос е чрез водене на здравословен начин на живот. За да бъдем по-конкретни обаче, ще поставим акцент върху добрия сън. Много е важно да се направи всичко възможно, за да бъдат налице условията за водене на пълноценен сън. Сънят е най-важният ангел-хранител на вегетативната нервна система в мозъка. Идеалната продължителност на съня през нощта е 8 часа.

Забравете заседналия начин на живот. Извършването на редовни физически упражнения или поне час бързо ходене намалява до 30% различните възпалителни процеси, характерни в периода на менопауза.

Разбира се, от значение е правилният хранителен режим. В случая само ще споменем няколко цифри: на всеки десет години метаболизмът се забавя с около 10-20%, при настъпване на менопаузата тези проценти нарастват още повече. Освен внимание върху вида на храната и хранителните вещества, е добре да се намали и количеството на порциите.

Алкохолът също казва своята дума. Важно е да се знае, че по време на менопауза чувствителността към алкохола нараства значително. Препоръчително е да не се надвишава дозата от 2-3 чаши вино седмично и избягване на алкохола вечерно време, тъй като води до нощна тахикардия.

Друга полезна информация за настъпилите физиологични изменения при жените след настъпване на менопауза прочете ТУК.

 

Още по темата:

Секс по време на менопауза

По-малко познати причини за вагинални инфекции

Интимна хигиена и интимно здраве на жената

Какво е pH и защо е толкова важно за интимната хигиена?

Sorry, the comment form is closed at this time.