Митове за противозачатъчните средства и методи

противозачатъчни средства

На първо място трябва да развенчаем веднъж завинаги широко разпространеното мнение, че прекъсването на половия акт преди еякулация ще ни избави от нежелана бременност. Тази практика освен, че е абсолютно ненадеждна, създава и голяма доза стрес. Сравнително висок процент от „неочакваните“ бременности се дължат именно на този псевдо метод. Така, че нека не се залъгваме: прекъсването на половия акт преди еякулация не е контрацептивен метод, а опит за спасение от бременност на принципа проба-грешка.

Не е вярно, че:

  • Жената може да си позволи повече фриволност при ползването на противозачатъчни, тъй като фертилността с годините намалява.
  • Вътрешната промивка след секс предпазва от забременяване. Ако беше вярно, никой нямаше да се занимава със сложни химични формули при изобретяването на спермициди.
  • Когато се прави секс за първи път, забременяването е невъзможно. Ако трябваше да опишем всички случаи опровергаващи подобно твърдение, нямаше да ни стигне цял един живот на пълен работен ден.
  • По време на кърмене жената няма как да забременее. Вярно, че кърменето е съпътствано с по-ниско производство на репродуктивни хормони, но изключения винаги има. Около 10% от родилките имат овулация още в първите месеци след раждане, въпреки че кърмят. Така, че липсата на менструация не означава липса на овулация. Внимавайте, ако предпочитате да отгледате спокойно току-що роденото бебе, без мисли за следващо.

Митове за хормоналните противозачатъчни

По-добре е да се спрат за определен период от време, за да си почине тялото от медикаменти.  Това не е необходимо и не съществуват научни доказателства за странични ефекти.  Ако все пак имате някакви съмнения, най-добре е да говорите с вашия гинеколог, който би трябвало да ви обясни на достъпен език и по аргументиран начин за действието на хормоналните контрацептиви и да ви даде подходящ съвет, в случай  че не се чувствате по една или друга причина добре с направения вече избор.

Противозачатъчните хапчета предизвикват рак на гърдата или матката. Причините за възникване на ракови заболявания са на първо място комплексни. Така например един от основните причинители за ракови заболявания е човешкият папилома вирус, който се предава по полов път. Обикновено ползването на презерватив предпазва от предаването на вируса, следователно ползващите противозачатъчно хапче не се нуждаят от презерватив и точно за това заразяването от попилома вирус, водещ до ракови заболявания на шийката на матка и не само, е по-голямо. Затова при случайни връзки винаги за предпочитане е ползването на презерватив като предпазна контрацептивна мярка

Противозачатъчното хапче намалява женската фертилност, най-вече ако ползването му е започнало от по-ранна възраст. Не съществуват научни доказателства за намалена фертилност, предизвикана от ползване на противозачатъчно хапче. Въпросното хапче е доказано обратим контрацептивен метод. Налице са множество настъпили бременности след прекратяване на приема му.

Увеличава се вероятността за близнаци. Противозачатъчно хапче всъщност кара яйчниците да „почиват“ и нямат нищо общо с стимулирането на овулацията, така че подобно твърдение е невярно.

Някои истини за противозачатъчните хапчета

Противозачатъчните хапчета предизвикват напълняване. Възможно е в началото поради хормоналните промени, настъпващи в организма да се увеличи теглото на жената в първите няколко седмици, но след време организмът свиква и теглото се нормализира. Това твърдение се опира най-вече на първите противозачатъчни, които съдържаха много по-завишени дози хормони в сравнение с днешните. Ако все пак имате съмнения, че метаболизмът е нарушен, най-добре е да се смени предписаното хапче с друго. Но това единствено в случай, че по никакъв начин междувременно не сте променили хранителните си навици и стила на живот.

Влияят върху настроението и подтикват към депресивни състояния. Хормоналните хапчета в действителност имат екзалтиращ ефект, ако една жена страда от депресия, е напълно възможно състоянието й да се влоши, ако прибегне към хормонални контрацептиви. Но този ефект се проява сравнително рядко и то само при жени, които са предразположени към депресивни състояния. Възможно е подобен ефект да бъде елиминиран с друг вид хормонално хапче, в действителност съществува наистина голямо разнообразие.

Намаляват сексуалното желание. Някои жени се оказват изключително чувствителни към определени количества от съдържащите се хормони в контрацептивните хапчета  и е възможно да се отбележи при тях спад на сексуалното желание. В такъв случай винаги е нужно да се говори с гинеколога, който би могъл да препоръча друг тип контрацептиви, без този страничен ефект.

Презервативите: митове и легенди?

Най-неоснователно сред всички е, че презервативите водят до спад на удоволствието при полов акт. Това е и основният капан, в който попадат жените, без да съществува реално основание за това. Презервативът може да е едно от най-древните противозачатъчни средства, но с времето характеристиките му са единствено подобрени, за да го правят най-сигурният начин за предпазване от инфекции, предавани по полов път и от нежелана бременност.

Решен е дори въпросът с алергиите към латекса, тъй като съществуват  презервативи, които са 0% съдържание на латекс. А що се отнася до най-често размахвания им недостатък, а именно че се късат в неподходящ момент, по-добре е да се наблегне на факта, че при избор на презервативи, не трябва да бъде водещ факторът – цена. Като всяко нещо, доброто качество се заплаща малко повече.

 

Прочети още:

Задължителни характеристики на добрите противозачатъчни методи

Как да изберем противозачатъчни средства?

Вагинални инфекции – как да ги разпознаем?

Кога не трябва да отлагаме преглед при гинеколог?

12 причини да имаме нередовен месечен цикъл

Sorry, the comment form is closed at this time.