Митове и истини за болки в гърлото

При спадане на температурите навън експоненциално зачестяват случаите на болки в гърлото; обичайно хората усещат симптоми като драскане и изгаряне в областта, болки по време на преглъщане и говорене. Възможно ли е това да се дължи единствено на сезона?

Тогава, разбира се, се сблъскваме със съветите на баба, на съседа или на колегата от съседното бюро, които са изключително добре осведомени по въпроса, тъй като постоянно страдат от възпалено гърло. Не яж сладолед и не пий студени напитки, прави си гаргара, взимай мед с прополис са само част от съветите, които можем да чуем.

Нека открием митовете и истините за възпаленото гърло.

1. Сладоледът и студените напитки влошават състоянието на възпаленото гърло

ИСТИНА!

Сами по себе си студените напитки не причиняват болки в гърлото, но могат да влошат състоянието на болния. Когато областта на гърлото е раздразнена, кръвоносните съдове се разширяват, те набъбват като естествената реакция на организма. Когато поемем сладолед или студена напитка, температурата в гърлото ни спада, което засилва болката.

2. Пушенето затруднява лечебния процес

ИСТИНА!

Ако пушачът вече има възпалено гърло и продължава да вдишва токсичния тютюнев дим, със сигурност ще му бъде по-трудно да се излекува.Това е така, тъй като докато приема медикаменти за подобряване на възпалението, продължава да поглъща множество дразнещи вещества.

3. Излизането от топло към студено става причина за възпалено гърло

МИТ!

Ако слушате това от дете, е време да се разделите с този мит. Това, което може да ви причини болки в гърлото, е излагането дълго време в студена среда, без топли дрехи, което води до понижаване на защитните сили на тялото и ни прави податливи на атаките на вируси и бактерии. Тялото ни не се разболява от разликата в температурите.

4. Наистина ли зимата е виновна за увеличаване на случаите на заболявания с този основен симптом?

МИТ!

Заплахата от „Зимата иде“ е само косвено свързана с болките в гърлото. Истинският виновник е студът, който отхвърля съпрoтивителните сили на организма ни, води до струпване на много хора на закрито и ни оставя изложени на атаките на много вируси и бактерии.

5. Причините за болките в гърлото могат да бъдат различни

ИСТИНА!

Причините са разнообразни. Болката може да е причинени от възпаление, вируси, бактерии, алергия, раздразнения или наранявания

6. Лечението е само едно

МИТ!

Ако възпаленото гърло е причинено от вирус, антибиотиците не са ефикасни, тъй като те служат при наличие на бактериална инфекция. Консултацията с лекар е най-доброто нещо, което можете да направите, самолечението само може да влоши вашата клинична картина.

7. Пиенето на вода помага при лечението на болката

ИСТИНА!

Хидратацията е изключително важна за нормалното функциониране на всяка клетка на тялото ни. Препоръчва се поемането на много течности по време на лечението, като се избягват студените напитки.

8. Децата по-често страдат от болки в гърлото

ИСТИНА!

Тъй като децата нямат напълно зряла имунна система, е по-вероятно да се поддадат на инфекции.

9. Възпаленото гърло може да предизвика конюктивит

МИТ!

Един и същ вирус може да се прояви при един човек като инфекция в гърлото,а при друг като конюктивит.

10. Можем да предотвратим възпалението на гърлото

МИТ!

Но с някои ежедневни усилия можем да подсилим имунитета си, като намалим шансовете на атаките на вирусите и бактериите.  Такива са например да избягваме пушенето и събирането с много хора в затворено пространство, защитата от студа и редовното и качествено миене на ръцете.

11. Възпаленото гърло е заразно

МИТ!

Възпалението на гърлото е симптом, резултат от някакъв проблем на организма ни, каквито са болките в главата или мускулните болки. Това, което може да бъде предадено, са вирусите или бактериите на болестта.

12. Гаргарата с хладка вода, сода и оцет облекчава

МИТ!

Гаргарата помага за облекчаване на болката, но оцет и сода са вещества, които дразнят лигавицата и могат да влошат проблема. Може да пробвате гаргара с Тантум Верде промивка за уста, чиято активна съставка  бензидаминов хидрохлорид има противовъзпалително, анестетично и антибактериално действие.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.