Опасностите от пренебрегване на гъбични инфекции на нокътя

Дори незначително обезцветяване може да бъде знак за гъбични инфекции на ноктите и достатъчно основание за посещение при лекар. Разберете защо и как да получите помощ при първите симптомите за поява на гъбички по ноктите.

С всички сериозни опасности за здравето, които ни дебнат отвсякъде, като рак и диабет,един пожълтяващ нокът на крака може да изглежда доста незначително основание за притеснение. Тъй като гъбичките на нокътя (онихомикозата) обикновено не са болезнени, много хора отлагат търсенето на лечение. Повечето от нас смятат това единствено за козметичен проблем, но игнорирането на ноктите, заразени с гъбички може да има последици за здравето отвъд външния вид.

Потенциалните усложнения на гъбични инфекции на нокътя могат да бъдат сериозни и да доведат до редица неприятни последици за нашето здраве като:

Болки в краката.

С течение на времето ноктите, заразени с гъбички могат да станат дебели и деформирани, причинявайки болка. Болката  дори може да затрудни ходенето когато носите обувки. Никой не би искал да прекара живота си, носейки единствено чехли и джапанки, нали?

 Разпространение на гъбичките.

Понякога нетретирани гъбичките на  ноктите може да се разпространят по кожата на крака. Това може да доведе до така нареченото „стъпало на атлета“, състояние харектерно със сърбеж и червена, напукана кожа. Ако носите затворени обувки и чорапи цял ден и един от ноктите ви е заразен, инфекцията може да се разпространи много лесно, тъй като гъбичките се размножават най-бързо  в топла, тъмна и влажна среда. Гъбичката може да се разпространи и към гениталиите, където се появява сърбеж, състояние, което може да засегне както мъжете, така и жените.

Широко разпространена инфекция.

Това усложнение, предизвикано от гъбични инфекции на нокътя е от особена важност за хората с диабет и други хронични състояния, които са с отслабена имунна система. Ако гъбичките на ноктите се разпръснат върху кожата и я разкъсат, могат да навлязат бактерии. Това може да причини целулит, състояние при което се получава подута, червена, нежна кожа и трябва да се лекува с антибиотици. При тежки случаи на целулит инфекцията може да навлезе в кръвообращението и да бъде смъртоносна. И всичко това може да започне от обикновена гъбична инфекция.

 Загуба на ноктите.

Ноктите, заразени с гъбички, могат да се отделят от нокътното легло, състояние известно като онихолиза. Ако това се случи свободната част на нокътя трябва да бъде премахната. Дори ако заразеният нокът на краката не се разхлаби, може да се наложи да бъде отстранен, ако гъбата не изчезва с традиционните лечения. В този случай се използва процедура за премахване на целият нокът.

Лечение на гъбичките на нокътя

Ако подозирате, че имате гъбична инфекция, посетете вашия лекар. Той може да вземе малка проба от ноктите на краката ви и да я анализира, за да потвърди наличието на гъбички. Ако тестът е положителен може да се предпише перорално или локално противогъбично лекарство или комбинация между двете, което да помогне за лечение на гъбичките. Противогъбичните медикаменти, приемани през устата са ефективни, но могат да имат някои нежелани ефекти върху целия организъм или отделни органи. Антимикотичните лекарства, прилагани локално върху ноктите не натоварват организма, но изискват повече време и упоритост от страна на пациентите. За локално приложение може да се прилага лечебен лак за нокти с активна съставка циклопирокс , която има широк антимикотичен спектър. Прилага се за лечение на леки до умерени гъбични инфекции на ноктите (онихомикоза).

Терапията на гъбичките по ноктите е процес, изискващ постоянство и време, понякога до 1 година до израстването на нов нокът. След приключване на лечението полученият резултат трябва да се поддържа с всекидневни профилактични грижи, за да се избегне повторно заразяване.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.