Остеопороза – избегнете я с добри навици

остеопороза

Основен проблем за жените е не толкова фактът, че остеопорозата засяга най-вече тях, а погрешното убеждение, че след една определена възраст появата й е неизбежна и нищо не може да се направи. Може и трябва да се вземат мерки още при първите й симптоми, за да се избегнат сериозни усложнения.  

Добрите навици, които държат на разстояние остеопорозата

В голяма част от случаите остеопорозата не се проявява с определени симптоми. Точно затова е изключително важно след 50-годишна възраст да се следи поне веднъж в годината ръста на жената. Дори и минималното снижаване може да се окаже сигнал за загуба на костна маса. При подобно съмнение посещението на лекарския кабинет е задължително, особено ако попадате в рискова група, т.е. налице са някои от следните предпоставки: ранна менопауза – преди 45 години; наследствена обремененост – други членове от вашето семейство имат това заболяване; били сте подложена на кортикостероидно лечение за повече от 3 месеца – кортикостероидите водят до промяна на скелетната тъкан.

Какво трябва да знаем. Съществуват и добри новини

Костната тъкан се подновява благодарение на клетки, наречени остеобласти. Тези клетки са отговорни за синтезирането на важни съставки в костта, една от които е колаген. С течение на годините обаче, както останалите органи от тялото, остеобластите понижават дейността си, в резултат на което костите стават по-чупливи.

Добрата новина се съдържа в това, че е достатъчно да се спортува, за да се подпомогне дейността на остеобластите. Не трябва да ви спира оправданието, че досега не сте спортували, никога не е късно да се започне с малки порции движение на ден. Като начало са достатъчни 20-30 минутни разходки в по-бързо темпо. Доказано е, че вървенето намалява загубата на костна маса и предотвратява риска от фрактури.

Друга препоръка е ежедневен прием на калций. Ако поради една или друга причина не желаете да консумирате млечни продукти, достатъчно е всеки ден да пиете по два литра вода съдържащи 300 мг калций на литър. Освен това ежедневното ви меню трябва да включва поне ½ кг зелени зеленчуци, като зеле, спанак, салата, броколи, брюкселско зеле и др. Всички тези зеленчуци съдържат калций, който се усвоява лесно от организма.

Други полезни хранителни продукти са суровите бадеми – поне по 3 на ден, както и една лъжичка сусамово семе. Важно е да се намали поне на половина количеството сол, тъй като солта ускорява загубата на калций в организма. Поради същата причина не си позволявайте повече от 2 чаши кафе на ден и 1 чаша вино или бира.

Към тези малко на брой, но важни навици, може да добавите подходящи хранителни добавки, които спомагат допълнително за нормалната функция на ставния хрущял.

 

Още по темата:

Какво се случва с костите през различните възрасти

Какво да не ядем когато ни болят ставите?

Упражнения за шията и раменете

Хранене при остеоартрит

Ставните заболявания – какво показват цифрите?

Sorry, the comment form is closed at this time.