По-малко познати причини за вагинални инфекции

вагинални инфекции

Причините за поява на вагинални инфекции не винаги се свързват единствено с безразборни полови контакти и пренебрегване на интимната хигиена. Приемът на някои лекарства, най-вече антибиотици или имуносупресори, както и настъпилите хормонални изменения в организма на жената при бременност, менопауза и употреба на противозачатъчни хапчета, предизвикват изменения във вагиналната флора. Това води до понижаване на естествената имунна защита във вагиналната област, която става по-уязвима при бактериална агресия.

Нормалната вагинална флора се състои от лактобацили, които възпроизвеждат млечна киселина и поддържат ниско вагинално pH 4.0, възпроизвеждат също и H2O2, който е важен антимикробен агент и защитава от инфекции, предизвикани от Escherichia coli, стрептококи и други. Жените с рецидивиращ бактериален вагинит често имат колонии с лактобацили, които не позволяват възпроизвеждането на  H2O2.

Вагинални инфекции при бременност и менопауза

Типичните хормонални промени при бременност и менопауза могат да увеличат честотата на вагиналните инфекции. По време на бременността се увеличават многократно нивата на естроген и прогестерон. По-високото ниво на естроген по време на бременността намалява способността на епителните клетки да потискат размножаването на Candida albicanis и в същото време причинява производство на повече гликоген от вагината, което улеснява растежа на самите гъбички. От друга страна прогестеронът потиска противогъбичната активност на неутрофилите. Затова и нерядко по време на бременност жената може да страда кандидоза.

При най-малко съмнение от гъбична инфекция, бременната жена трябва да уведоми своя гинеколог, който ще вземе проба от вагиналното течение за изследване. След получените резултати ще бъде в състояние да изпише адекватно лечение.

По време на менопаузата е възможна атрофия на вагиналната лигавица, изтъняване на стените и загуба на важни лактобацили, всичко това благоприятства появата на инфекции. В този случай може да се използват вагиналните песари Феминела Хиалософт, които благодарение на своите овлажняващи свойства облекчават симптомите на сърбеж, парене, напрежение или дискомфорт по време на полов акт.

 

Още по темата:

Ранна менопауза – какви мерки да вземем?

Как да разпознаем вагиналните инфекции?

Интимен дискомфорт – какво ще помогне?

Кога не трябва да отлагате преглед при гинеколог?

Sorry, the comment form is closed at this time.