Седемте нюанса на урината

Изглежда малко отблъскващо, но цвета на урината може да ни разкрие полезна информация за нашето здраве. Чрез нея от организма се събират и изхвърлят редица вещества, доскоро пътували през тялото. Промяната в цвета и може да се дължи на приемането на определени храни или медикаменти, но също така може да ни покаже кога е необходимо да потърсим лекарска помощ.

Бледожълт: Това е идеалният цвят и означава, че пиете достатъчно количество вода, което е от основно значение за разреждането и изхвърлянето на токсините и излишните минерали като натрий, калий и карбамид.

Прозрачен: В този случай е много вероятно консумацията на вода да е по-висока, отколкото тялото ви всъщност се нуждае. В редки случаи това може да доведе до разреждане на нормалното количество на соли в организма. Обърнете внимание,че един от първите симптоми за неконтролиран диабет е  честото ходене до тоалетна с урина светла до прозрачна, без да сте поемали големи количества течности.

Тъмножълт: Това е обратната ситуация – липсата на вода причинява натрупване на карбамит. В дългосрочен план това може да доведе до дехидрация и поява на камъни в бъбреците. За да избегнете усложнения, просто пийте по-често вода.

Оранжев: Някои лекарства и витаминните добавки могат да предизвикат този цвят на урината. Пигменти от зеленчуци като моркови и тикви имат подобен ефект, който бързо се разсейва. Ярко оранжевата урина обаче поражда подозрения за заболявания на черния дроб.

Червен: Хапнали сте цвекло? Компонентите на този иначе толкова полезен корен имат способността да оцветяват урината в червено. Добре е в случаите, когато не е консумирано цвекло,  да се обърне внимание на възможността оцветяването да се дължи на наличието на кръв.  Необходима е намесата на лекар, който да установи на какво се дължи промяната, много често е заболяване на бъбреците или пикочния мехур.

Зелен или син: Вината е на метиленовото синьо багрило, което се използва при производството на някои лекарства. Изхвърля се с урината, която при смесване на цветовете придобива зеленикави или синкави тонове. В листовката за употреба ще намерите информация за тези възможни последици. Аспержи и зелена бира, характерна за Ирландия, имат подобен ефект.

Пенеста урина: Естествено е, когато попадне в тоалетната, урината да създаде пяна. Но ако се появят много мехури, бъдете нащрек: най-вероятно елиминирате протеини. Необходимо е  да се консултираме с лекар, тъй като това не е нормално. Понякога причината е излишъкът на протеини в диетата.

В повечето случаи промяната на цвета на урината се дължи на нещо, което сте консумирали, или на медикаментите, които са ви изписани. Необходимо е да се свържете с вашия лекар в случаите, в които уринирате по-често или по-рядко от обикновено, имате проблеми, болки или невъзможност да контролирате уринирането. Консултацията с лекар ще ви даде сигурността, че не страдате от нещо сериозно и възможността за по-бързо и окончателно излекуване.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.