Топлото време крие опасности за интимното здраве на жените

Лятото е времето на басейните, плажовете и разбира се горещите температури.Тези обстоятелства обаче крият едни почти невидими „врагове“. Това са гъбичките и бактериите, които обичат да се размножават в едно от най-интимните места на жената: влагалището, предизвиквайки появата на вагиналното течение.

В допълнение към топлината и влагата (обикновенно оставате във влажнен бански костюм през целия ден), стегнатите дънки, пълното обезкосмяване в гениталната област и използването на ароматизирани продукти може да допринесе за появата на този дискомфорт.Една от най-често срещаните причини за посещение на гинекологичните кабинети е именно вагиналното течение – генерично име за различни вагинални инфекции, много често срещано в живота на сексуално активните жени.

Инфекциите:

Сърбеж в областта на влагалището с белезникава секреция (подобна на пресечено мляко), което е без миризма и усещане за парене при уриниране са симптомите на кандидоза, инфекция, причинена от гъбички и много често срещана през летния сезон. В повечето случаи вината за възникваването и си е само наша. Много жени прекарват цели дни в мокри или влажни бански костюми, предоставяйки топла и влажна среда на гъбичките, която е идеална за разпространението им във влагалището.

Начинът да се избегне тази инфекция е като се сменят и сушат банските след всяко излизане от водата.

Бактериалната вагиноза се причинява от анаеробни бактерии, като най-често срещани са Gardnerella vaginalis. В този случай вагиналното течение е сивкаво на цвят с неприятна миризма на риба, особено след полов акт. Този проблем се свързва с използването на плътно облекло, като дънки, които не позволяват локална вентилация, улеснявайки пролиферацията на тази бактерия във влагалището.

Друга често срещана инфекция е трихомониазата, причинена от протозоа на Trichomonas vaginalis. Полово предавана, болестта може да бъде и асимптомна. Когато има симптоми те най-често включват жълто-зелено течение с неприятна миризма, сърбеж, дразнене и възпаление на вулвата, дискомфорт по време на уриниране и болка по време на сексуален контакт.

Как се случват инфекциите

Нормалната флора на вагината има Додерелин лактобацили, които поддържат идеалната киселинност, за да защитават естествено вагиналната среда от  бактерии и гъбички. Във влагалището има също антитела и защитни клетки, които помагат на лактобацилите да се справят с нежеланите нашественици и да предотвратяват развитието на колонии от микроорганизми, причиняващи инфекции.

Рисковете за неефективността на тази естествена система са свързани с лошата хигиена, използването на плътно облекло и синтетични тъкани, алергията към някои парфюмирани интимни продукти (сапуни и абсорбенти), нисък имунитет, хормонални промени и употребата на антибиотици.

Погрижете се за себе си

 • На плажа или басейна, избягвайте да стоите дълго в мокър бански костюм, тъй като вагината остава влажна, улеснявайки растежа на гъбичките. Имайте под ръка резервен чифт, който да сменяте след плуването, докато другият съхне.
 • Внимайте при депилацията на интимните си части. Това е инвазивен процес, който оставя малки поражения върху кожата, които я оставят незащитена от външни замърсявания. Ето защо не оставяйте кола маската за последния ден преди да отиде на плажа, направете я няколко дена по-рано.
 • През лятото оставете тесните джинси. Освен,че задрудняват аерацията на вагината те могат да задържат бактерии, ако се носят няколко пъти без изпиране.
 • Използването на синтетични тъкани през този сезон не е препоръчително. Спрете се на напълно памучно бельо, то е най-подходящо за предпазване на интимната област от запарване в жегите.
 • Перете бельото си с неутрален или мек сапун. Избягвайте омекотяването на тъканите и използването на белина.
 • Лекарите уверяват, че спането без бикини е добро решение за аериране на интимната област през лятото.
 • Бъдете внимателни с интимните сапуни, защото този тип продукти могат да нарушат естествената вагинална флора. Ако ги използвате, количеството трябва да е малко и да се изплакне много добре. Глицериновите сапуни са вариант препоръчван от лекарите.
 • Употребата на влажни кърпички за интимната област трябва да е пестелива. Уверете се първо, че нямате алергия към парфюма на продукта, тъй като това може да причини сърбеж и лезии, които са източници на инфекции.
 • Избягвайте парфюмните продукти като абсорбенти, тоалетна хартия и интимни дезодоранти, тъй като те могат да причинят алергии.
 • Не си лягайте с ежедневна дамска превръзка
 • Измийте си ръцете и преди да отидете до тоалетна. Това предотвратява замърсяването на вулвата.
 • Консултирайте се с вашия гинеколог на всеки шест месеца или една година за рутинни гинекологични прегледи.

Сега вече сте готови да се наслаждавате на лятната отпуска.

Sorry, the comment form is closed at this time.