Физиологични изменения след менопауза

менопауза

С менопауза приключва фертилният период в живота на една жена. Менструалният цикъл вече е минало, а това от своя страна води до множество хормонални изменения. Този период обикновено настъпва във възраст от 45 до 55 години.

За начало на менопаузата може да се говори, когато менструацията е спряла за около година. Преди менопаузата е характерен периодът на климактериум – менструалният цикъл е нередовен, може да „изчезне“ за няколко месеца, след което да се появи няколко пъти в един и същ месец. Трае обикновено от 5 до 10 години и се отличава ту с обилно, ту с оскъдно течение.

Причини за измененията през периода на менопауза

По време на климактериума намалява количеството на естрогените – типичните женски хормони, които имат водеща роля за растежа, половото съзряване и плодовитостта на жената.

Този процес продължава дотогава, докато яйчниците не прекъснат напълно производството на естрогени, този момент отбелязва и началото на същинската менопауза, при която менструалният цикъл приключва окончателно.

Стойностите на хормона прогестерон също намаляват, тъй като количествата им са пряко свързани с женския месечен цикъл. Така например, при постоянен месечен цикъл нивото на прогестерон расте през втората половина на цикъла, след овулацията. Ниските нива на прогестерон се свързват с различни симптоми, но е важно да се отбележи, че организмът на всяка жена реагира различно при хормонален дисбаланс.

Основни симптоми при менопауза

Чести прояви при намаляване на количествата естроген и прогестерон в женското тяло са: прилив на горещи вълни, свръхизпотяване, раздразнителност, промяна в настроението, нарастване на апетита, чувство за умора, изменения в половото поведение.

Менопаузата е периодът, в който се наблюдава и намаляване на физиологичните вагинални секрети – причина за настъпване на вагинална сухота, съпроводена от сърбеж и болка при полов акт. Благодарение на своите овлажняващи свойства вагиналните песари Феминела Хиалософт намаляват симптомите на вагинална сухота, а заедно с това и усещането за дискомфорт и напрежение.

Песарите Феминела Хиалософт овлажняват вагиналната лигавица при сухота на влагалището, причинена от хормонални промени през всички периоди в живота, по-специално по време на менопауза, след раждане, по време на кърмене или вследствие на химио- и лъчетерапия.
Благодарение на своите овлажняващи свойства вагиналните песари Феминела Хиалософт облекчават симптомите на вагинална атрофия като сърбеж, парене, напрежение или дискомфорт по време на полов акт.

Повече за вагиналните песари Феминела Хиалософт може да научите тук: http://feminella.bg

 

Още по темата:

Ранна менопауза – какви мерки да вземем?

Секс по време на менопауза

Менопауза – честа смяна на настроението

Анатомия и функции на влагалището

PH и интимна хигиена

 

Sorry, the comment form is closed at this time.