Чаша вино или бира – приятели на костите

костите

Има ли някакво отношение консумацията на алкохол върху здравето на костите? Множество изследвания доказват връзката между приема на алкохол, костната плътност и риска от фрактури, като данните не са винаги в съзвучие. Все пак в последните няколко години се наложи мнението, че чаша вино или бира могат дори да окажат благоприятно влияние върху костната система на човек.

Вино и бира потенциални съюзници срещу остеопорозата

Докато умерената консумация на алкохолни напитки се асоциира с по-голяма плътност на костите, то по-големите количества и градуси на алкохола имат точно обратния ефект. Има значение какъв е видът на алкохолните напитки. За  предпочитане са виното и бирата.

В бирата, например, „заподозрените доброжелатели“ са силиций и фитопрогестерон, които подпомагат доброто състояние на костната система.  Умереното количество бира може да помогне на спортуващите да се „съвземат“ след по-голямо физическо натоварване. В Университета в Гренада, Южна Испания, е проведено проучване, което доказва, че благодарение на своите органолептични характеристики и състав бирата има положителен ефект след силно потене, тъй като възстановява загубените минерали. Това се отнася най-вече за така наречените светли бири, съдържащи по-голяма концентрация на ортосилициева киселина. Разбира се, учените подчертават, че става дума за чаша бира на ден, не повече, в противен случай ефектът е отрицателен.

Плюсове в полза на виното

През 2015 г. в научното списание „Osteoporosis International“ бива публикувано изследване, опиращо се на данни върху 3,7 милиона души. Данните показват, че при консумация до 1 чаша вино дневно (средно това е около 12,5 гр. алкохол), намалява рискът от фрактури. Съответно приемът на повече вино – средно 4 чаши на ден (около 50 гр. алкохол) увеличава рискът от фрактури. Проучването не уточнява вида на виното, т.е. бяло или червено.

Чрез виното се увеличават нивата на естроген – хормон, който забавя износването на костите, като в същото време ускорява образуването на нова костна тъкан.

Виното подпомага паметта. Тест, направен сред възрастни на около 70 години извежда следните резултати: тези, които са приемали обикновено по чаша вино на ден, се справят по-добре с различен тип когнитивни задачи, в сравнение с въздържателите. Освен това виното предотвратява появата на съсиреци и намалява риска от възпаление на кръвоносните съдове, тези две усложнения на кръвоносната система се отразяват директно и върху когнитивните процеси, а не само върху сърдечно-съдовата система. Виното донякъде подпомага повишаването на добрия холестерол, който от своя страна не позволява запушване на артериите.

Виното в полза на имунната система. Научно изследване, проведено във Великобритания, извежда следните резултати: тези, които са пили през живота си средно по една чаша вино на ден намаляват с 11% риска от инфекции с бактерията хеликобактер полири, причиняваща гастрит, язва и рак на стомаха. Испански учени пък установяват, че е достатъчна половин чаша вино на ден, за да намалее рискът от зараза със салмонела.

Виното намалява до 50% риска от поява на рак на яйчниците. Учените подозират, че това може да се дължи на съдържащите се във виното антиоксиданти  и фитоекстрогени, които имат противотуморни свойства.

Виното предпазва и от проблеми с кръвната захар. Според проучване проведено в Харвардския медицински институт сред жени в предменопауза, показва че жените, приемали средно по чаша вино на ден са почти два пъти по-малко застрашени от развитие на диабет от Тип 2.

 

Прочети още:

Как да се противопоставим на болката в ставите?

Упражнения за здрави стави – гръбнак

Ставните заболявания – какво показват цифрите?

Защо ни болят ставите при лошо време?

Остеопороза – добрите навици могат да я държат на разстояние

Sorry, the comment form is closed at this time.