10 начина да предотвратите заразяване с грип H1N1

Какво точно представлява H1N1 и защо всички са толкова загрижени? Грипът H1N1 или както е популярното му название свински грип е респираторна инфекция, предизвиквана от щам на грипния вирус, установен за първи път през пролетта на 2009 година. Най-масовата заблуда е, че грипът се лекува с антибиотикПри грип и настинка в началото може да се приемат медикаменти за овладяване на симптомите на температура, храма, отпадналост и болки в мускулите и ставите. При болки в гърлото могат да се взимат таблетки за смучене с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Профилактиката е най-доброто лечение на грип. Грижата за здравето през цялата година Ви гарантира стабилен имунитет през есента и зимата.

  1. Мийте често ръцете си

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да избегнете заразяване с H1N1, а и много други вируси е да миете често ръцете си с топла вода и сапун. Това е единственият начин, който може да ви гарантира, че вирусите няма да попаднат директно в дихателната система, чрез неволно докосване на носа, очите или устата със замърсени ръце.

  1. Спете достатъчно

Осигурете си 8-10 часа сън на денонощие, това е едно от нещата, които може да направите, за да подсилите имунната си система за борба с вирусите.

  1. Витамин С

Уверете се, че приемате достатъчно количество витамин С през цялата година. Портокалите, портокаловият сок, грейпфрутът, кивито, ягодите и други плодове и зеленчуци са добри природни източници. За възрастните се препоръчват 200 милиграма витамин С дневно.

  1. Останете си в къщи

Дръжте децата и себе си далеч от училище или работа, ако се чувствате зле. Много по-важно е да не се разпространява болестта, отколкото пропуснат урок в училище или служебна среща.

  1. Сменете дрехите си след края на работния ден

Когато се приберете от работа или децата от училище, отделете малко време да се преоблечете в домашни дрехи. Ако времето позволява, вземете душ и измийте лицата и ръцете на децата си. Смяната на дрехите веднага след като се приберете вкъщи помага да не разнасяте нищо, полепнало по тях през деня и прехвърля тези микроби в купчината за пране, вместо на любимите ви хора (помислете си за времето, прекарано в обществения транспорт, офис сградите, училищните стаи, търговските центрове).

  1. Проветрявайте помещенията

Оставете въздуха да циркулира. Когато можете, отваряйте прозорците на дома и офиса да влиза свеж въздух. Не забравяйте, че лошо почистената климатична система е една от възможностите за бързо разпространиение на вирусите.

  1. Излизайте след природата

Разходката сред природата не е само чудесен отдушник на задържаната през деня енергия. Тя предлага на децата (и възрастните) шанс да дишат на чист въздух и да рестартират. Дори само кратка разходка за чаша кафе или обиколка  за изследване на квартала, може да свърши чудеса.

  1. Поддържайте повърхностите в дома и на работното място чисти

Повърхностите в баните, кухненските плотове, дръжки на врати и контактни ключове за осветление, компютърни клавиатури, мишки и още много други позволяват на микробите да се задържат върху тях. Измивайте добре посещаваните от вас райони толкова често, колкото можете.

  1. Здравословната храна укрепва имунната система

Хранете се балансирано, уверете се че на масата ви винаги има пресни плодове и зеленчуци, избягвайте храните, които подтискат имунната система като газирани, подсладени напитки, тестени изделия и сладкиши.

  1. Ваксинация против сезонните грипни вируси

Препоръчва се при пациенти с хронични заболявания, възрастни и лица, чиито професии са свързани с целодневен контакт с други хора като учители, персонала в медицинските заведения, големи офиси и магазини.

Sorry, the comment form is closed at this time.