10 храни, които трябва да избягваме при болки в ставите

болки в ставите

Болките в ставите могат да се дължат на удар или развитие на хронично заболяване като артрит, остеоартроза или тендинит. Понякога изчезват от само себе си, друг път болката се появява с различна интензивност и честота.

Болката в ставите понижава качеството на живот и в частност, когато оказва влияние върху извършване на стандартни и съвсем обикновени ежедневни движения. За щастие, установено е, че болката в ставите може да намалее, ако приемем някои основни навици в ежедневието си. Като начало нека обърнем внимание на правилния хранителен режим, който изключва изброените по-долу 10 храни.

Млечни продукти

Млякото и млечните храни не са подходящи за хора с проблемни стави, тъй като съдържащият се в тях белтък – казеин повишава възпалението и съответно болката в ставите. Нужно е да се замени с по-чести порции бобови храни и зеленчуци.

Царевица

Царевицата съдържа големи количества омега-6 мастни киселини, които имат неблагоприятен  ефект върху възпаленията в ставите. Заместете царевичното олио със зехтин или ленено масло, които са богати на омега-3 мастни киселини. Избягвайте и пресните царевични зърна.

Червени меса

Не става дума за отричане на червените меса и още по-малко за цялостно изключване от менюто, а по-скоро за умерена консумация. При ежедневна консумация на червено месо (телешко, овнешко или свинско) се увеличава рискът от ревматоиден артрит или други възпаления на тъканите.

Желязото, съдържащо се в червените меса спомага производството на хемоглобин, но в прекалено големи количества предизвиква възпаления и болка на ставите.  

Ако не можете да се лишите от месото, по-добре е да наблегнете на белите меса, а това включва пилешко, пуешко и риба.

Яйцата

Яйцата са идеален източник на протеини за организма. Техен недостатък обаче се оказва съдържащата се в жълтъка арахидонова киселина, която допълнително усложнява възпалителните процеси в тялото. Най-добрата превантивна мярка е да се намали количеството на яйцата в менюто.  За предпочитане е да се използват единствено белтъците. Не забравяйте, че лишаването от яйца не означава единствено край на омлетите и яйцата на очи, голяма част от бисквитите, сладкишите, кремовете и тортите също съдържат жълтъци.

Подсладените напитки

Подсладените сокове и напитки, включително газираните напитки, съдържат големи количества химични вещества, които действат неблагоприятно не само върху ставите. Но в случая със ставните възпаления голямото количество на захари и фосфорна киселина влошава още повече състоянието.

Кафето

Посягането към поредната чаша кафе също може да влоши състоянието на ставите. Съдържащият се в кафето кофеин води до рязко спадане на витамините и минералите в организма и освен това засилва възпалителните процеси и усещане за болка в ставите.

Храната от веригите за бързо хранене и снаксовете

Храните, известните под името „фаст фуд“ и „джънк фуд“ са изключително неподходящи за хора, страдащи от ставни болки. Високото съдържание на наситени мазнини, захари и въглехидрати претоварва органите и възпрепятства изхвърлянето на натрупаните токсини. По този начин се увеличават възпалителните процеси и натрупването на мастна тъкан в организма, което води до драстично увеличаване на теглото, а наднорменото тегло е враг №1 за ставите.

Сол

Прекомерната употреба на сол води до немалко здравословни проблеми, като започнем от високо кръвно и стигнем до възпаление на тъканите и в частност възпаления в ставите. Големи количества сол се съдържат в консервираните храни: сушени меса, колбаси, пушена, солена или веена риба, месо и риба в консерви, сирена и туршии.

Картофите

Вярно, че картофите доставят калий, който е важен за правилното функционирането на организма. Все пак хора, страдащи от проблеми в ставите е добре да се въздържат от ежедневна употреба на картофи, тъй като те съдържат соланин, а това токсично вещество влошава състоянието на ставите, дори когато е в малки количества.

Ядките

По принцип ядките са богати на ценни за организма хранителни вещества, съдържат омега-6 мастни киселини, които играят важна роля при формирането на клетъчните и ядрени мембрани на клетките, подпомагат имунната система, участват в комуникацията между клетките на нервната система. Това, което може да ни притесни обаче, че могат да предизвикат и възпаления в областта на ставите.

Намаляването на изброените дотук храни е важна стъпка в борбата срещу болките в ставите. Включването на подходяща хранителна добавка също може да допринесе за поддържане на здравословното състояние. Flexodon® C е хранителна добавка с балансирана комбинация от три основни съставки: глюкозамин сулфат (строителният материал на ставния хрущял), хондроитин сулфат и витамин C, допринасящ за образуването на колаген. Препоръчва се употреба на Flexodon C два пъти годишно – обикновено през междинните сезони. Приемат се по 3 таблетки на ден заедно с храната в продължение на 3 месеца. Повече за продукта прочетете тук: http://flexodon.bg/

 

Прочети още:

Хранене при остеортрит

Диета за здрави кости и стави

Защо ни болят ставите при лошо време?

Ставните заболявания – какво показват цифрите?

Как да се противопоставим на болката в ставите?

 

Sorry, the comment form is closed at this time.