6 ефекта на климатика върху Вашето здраве

Въпреки че често смятаме, че е най-добрият съюзник за борба с високите температури през лятото, климатикът може да навреди на здравето ни, ако не сме внимателни.

Негативното въздействието на климатика се свързва не само с типичните болки в гърлото и простудните заболявания. Всяко влизане от топло на студено и излизане от студено на топло е температурен стрес за организма. Ето защо, използването на климатика отговорно е единственият начин да се насладите на приятна прохлада през горещините.

Ето кои са основните недостатъци на климатичните системи що се отнася до здравето:

  1. Климатикът може да предизвика респираторни проблеми

Едно от последствията от използването на този уред за Вашето здраве са респираторните проблеми. Имайте предвид, че всяка драстична промяна в температурата засяга дихателната система. Поради циркулацията на въздуха, която предизвиква климатичната система, тялото става по-уязвимо на респираторни инфекции,  фарингит и други възпаления на гърлото.

Всъщност има доказателства, че хората, които прекарват повече време в климатизирани помещения, са по-склонни да страдат от симптоми, засягащи носа и гърлото. По този начин от запушенен нос е възможно да се стигне до по-сериозни назални проблеми, като ринит. Не бива да забравяме, че климатизирани помещения трябва да се проветряват редовно, тъй като само така можем да се сведе риска от болести до минимум.

  1. Вирусни инфекции

Много често едно от неблагоприятните въздействия  на климатика върху здравето е верижното разпространение на вирусни инфекции, които обикновено засягат хората с по-слаб имунитет. Трябва да знаете, че в затворени помещения климатикът кара въздуха да циркулира, без да позволява притока на свеж.

По този начин въздушните потоци могат да пренасят вирусите на настинка или грип, както и други бактерии. Много по-вероятно е да се заразите с вирусна инфекция в стая, която има климатик, отколкото в такава без.

За предотвратяване на разпространението на вируси и бактерии се препоръчва редовна профилактика на филтрите на климатика.

  1. Продължителното използване на климатик може да предизвика дехидратация

Възможността за обезводняване е най-голяма в помещения, оборудвани със системи за контролиране на температурата.Тъй като климатизацията абсорбира голяма част от влажността на помещението и хората пренебрегват консумацията на вода, те се дехидратират. Това е възможно, тъй като температурите са ниски и тялото не се нуждае от вода, защото е твърде студено.

Не се заблуждавайте от прохладата в помещенията, чашата и бутилката с вода трябва да са винаги наоколо.

  1. Главоболие

Без съмнение, главоболието е един от най-честите странични ефекти от престоя в климатизирана стая за дълъг период от време. Разбира се, неправилното използване на устройството може да причини главоболие и мигрена, когато качество на въздуха в помещенията се влоши.

Както бе споменато по-горе, възможността да се дехидратирате също може да предизвика главоболие. Дехидратацията е често пренебрегван фактор за отключване на мигрена.

  1. Изсушава очите и лигавиците на носа и гърлото

Климатикът може да предизвика сухота в очите, което води до сърбеж,  дразнене и замъглено зрение. Изсушавайки лигавицата на гърлото, предизвиква чувство на прегракналост и трудност при преглъщане.

В действителност климатикът влошава състоянието на човек, който вече страда от подобни проблеми. Тантум® Натура е хранителна добавка с Прополис и обогатена с Витамин С, която намалява усещането за сухота и дразнене в гърлото.

  1. Климатикът намалява издръжливостта на организма на топлина

Ако прекарвате много време в климатизирана среда, може да станете по-нетолерантни към горещото време. Това се случва доста често през лятото.

Имайте предвид, че тялото изпитва стрес, когато преминете от хладна, климатизирана среда в горещата лятна топлина навън. Температурните амплитуди крият най-много рискове от сърдечно-съдови инциденти.

И накрая спазвайте и това правило: температурната разлика между вътре и вън от помещенията не трябва да бъде повече от 7-10 градуса.

Sorry, the comment form is closed at this time.