6 малко познати врагове на имунната система

За да имате железен имунитет трябва да се храните добре, да спортувате и да не се подлагате на голям стрес. Но дали следването само на тези правила е достатъчно, за да подсилите имунната система? Качеството на съня или взаимоотношенията с роднини и приятели също са също важни фактори за правилното ѝ функциониране.

Лошият сън, дългите депресивни или стресови периоди могат да бъдат някои от по-малко известните причини за постоянни настинки, слаби нокти или повтарящи се инфекции. Нисък имунитет се наблюдава по-често при хора на възраст от 30 до 50 години, които работят прекалено много, чувстват се раздразнени по цял ден и се хранят нездравословно.

Имунната система е отговорна за защитата на нашето тяло от болести. Тя е бариера, образувана от милиони клетки от различен тип и с различни функции. Сред тях са антитела, отговорни за отстраняване на заплахата от външни нашественици като вируси, бактерии, протозои, гъбички и дори химически агенти като отрови. Когато част от тази система се възпрепятства, антителата вече не се произвеждат в правилното количество или стават неспособни да ни защитят правилно. Следователно, тялото става уязвимо за редица заболявания. Тантум® Натура е хранителна добавка с Прополис и обогатена с Витамин С, която може да подпомогне функциите на имунната система.

Някои от признаците, че имунитетът е отслабен са появата на херпес, косопад, слаби нокти, настинки и особено податливостта към инфекции.

Когато подобни симптоми започнат да се появяват е време да обърнем внимание на това, което може би причинява пропуските в имунитета. Ето някои от по-малко известните фактори, които разбиват защитните сили на организма и как да се справите  с тях.

  1. Лош сън

Спането по-малко от 6 часа на денонощие може да наруши 24 часовия ритъм, в който биологичните дейности на организма са завършени, намалявайки производството на  вещества, важни за правилното функциониране на тялото. Сред тях са кортикостероидите, хормони влияещи върху имунната реакция на организма. Сънят през нощта също така провокира производството на мелатонин, друг хормон, който е мощен антиоксидант и подпомага унищожаването на вредните радикали в организма. Без тях организмът е отворен за инфекции. Препоръчва се 7 до 8 часа сън на нощ, в тъмна и тиха среда и с приятна температура.

  1. Бързото хранене

Липсата на основни хранителни вещества, причинена от бързото хранене, засяга правилното функциониране на имунната система. Витамин С е преко свързан с имунитета, тъй като е важен антиоксидант. Нашата „армия за отбрана“ се състои от клетки, които са родени и умират през цялото време, в непрекъснат процес на обновяване: когато има картина на инфекция, клетките на отбраната в тялото се увеличават и когато възпалителният процес приключи, тези клетки умират. Витамин С предотвратява смъртта (или окисляването) на част от тези клетки, оставяйки тялото ни по-подготвено за борба с външни агенти. Затова е важно да имаме балансирана диета включваща млека, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения, риба (съдържа омега-3), слънчогледово семе или соя (витамин В).

  1. Постоянен стрес

Прекомерните периоди на работа или интензивни семейни проблеми могат да доведат до кардиоваскуларни промени, като високо кръвно налягане и тахикардия. При тези ситуации се увеличава производството на кортикостероиди, които в излишък намаляват активността и ефективността на имунната система. Дългосрочно дерегулирани, те пречат на защитните сили на организма да реагират незабавно на заплахи.

  1. Самотата

Самотата може да отслаби имунната система и да остави тялото по-уязвимо към болести като херпес или хронично възпаление, като ревматоиден артрит и диабет тип 2. Това е така, защото самотата е вид стрес, ситуация засягаща защитните сили на организма. Най-доброто оръжие срещу самотата е да търсите приятели, семейството или колеги, които да ви помогнат да се отпуснете. Друг вариант е да участвате в групови дейности като спорт или различни курсове.

  1. Алкохол и тютюнопушене

Продължителната консумация на алкохол и цигари подтиска имунния отговор на организма. Това води до появата на някои инфекции на дихателните пътища, гърлото и устата. Избягването на употребата им предотвратява не само спад в  имунитета, но и по-сериозни заболявания като рак на белия дроб и устата. Някои изследвания обаче показват, че умерената консумация на вино или бира може да предпази от сърдечно-съдови заболявания.

  1. Застоял живот

Липсата на физическа активност за дълго време забавя метаболизма и производството на клетките на имунната система. Затова се опитвайте да правите физически упражнения с постоянни цикличност. Аеробни упражнения, като гимнастика или бягане, или дори само 30 минути интензивно ходене дневно ще спомогнат да поддържате тялото си в режим на готовност.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.