7 въпроса за кандидозата, които всяка жена трябва да знае

Три от всеки четири жени могат да бъдат засегнати от кандидоза – заболяване, характеризиращо се със симптоми като зачервяване и вагинален сърбеж, поне веднъж в живота си . Добрата новина е,че лечението не е сложно и не изисква много време. Вече сте минали през това? Дори повече от веднъж? Тогава може би ще ви е интересно да прочетете и „Как да контролираме вагиналният сърбеж с проста промяна на навиците“.

От появата на първите симптоми до назначаването на лечение могат да възникнат множество въпроси като: „Какво причинява кандидозата?“, „Има ли начини за предотвратяване на проблема?“.  Нека се спрем на основните седем.

Какво е кандидоза и какви са основните симптоми?

Кандидозата е инфекция, причинена от гъбички от рода Candida, най-често Candida albicans. Симптомите обикновено са притеснителни и могат да повлияят на ежедневния живот на жените: вагинален сърбеж, зачервяване и болки при уриниране или по време на сексуален акт, възможно е да възникне обилно генитално течение с неприятен мирис.

Важно е да се знае,че тази гъбичка съществува в малки количества в тялото на жената и живее в баланс в състава на нормалната микрофлора на устната кухина, влагалището и червата. В  случаите, когато организмът е отслабен при болестни изменения, при хормонални и метаболитни нарушения и при някои видове хронични заболявания като диабет, възпаление на яйчниците и болести на храносмилателната система, рискът от хронични заболявания вследствие на развитие на болестта се увеличава.

Какво провокира появата на кандидоза?

Освен отслабената имунна система и някои хронични заболявания, съществуват и редица фактори, увеличаващи предразположението ни към развитие на кандидоза, като: употребата на антибиотици, периода на менструацията, носенето на мокри дрехи (стоенето прекалено дълго с мокър бански костюм), на плътно бельо и дрехи като тесни или кожени панталони, причиняващи дискомфорт на интимния район, както и стреса.

 

Как се лекува кандидозата?

Съществуват различни видове лекарствени средства за лечение на кандидоза. Някои от тях са с локално проложение (мехлеми, вагинални таблетки, свещички), а други се приемат вътрешно (капсули и таблетки). Лекуващият ви лекар ще предпише най-подходящите за вас.

Розалгин е лекарствен вагинален разтвор с противовъзпалително, обезболяващо и локално антибактериално действие при вагинални инфекции. Повлиява симптомите на интимен дискомфорт. Може да се използва, както за външни промивки на интимните части, така и с вагинален душ.

И още нещо. Важно е да се разбере, че различните „домашни“ средства, които се разпространяват бързо в популярните медии, могат да облекчат симптомите, но не лекуват заболяването.

Как да се предпазим от кандидоза?

Някои малки действия от наша страна могат да ни помогнат да намалим риска от появата на заболяването. Тези добри навици трябва да са  практика в ежедневието ни:

Избягването на употребата на дезодоранти и парфюмирани продукти в интимната област

Спазването на балансирана диета, намалявайки храните с високо съдържание на захар

Поддържане на здравословен начин на живот за укрепване на имунната система

Памучни материи пред синтетични

НЕ на твърде тесните панталони и бельо

Смяна на бикините след плуване и физически упражнения

Почистване на вагиналната област отпред назад след използване на тоалетната

Внимателна употреба на антибиотици

Редовна интимна хигиена

Възможна ли е отново поява на кандидоза след приключване на лечението?

Не е непременно, че който е имал кандидоза, ще я има още веднъж. Но би било разумно да се включат навици за превенция в ежедневието, за да се предотврати връщането на болестта.

Кандидозата предава ли се по полов път?

Много хора се чувстват объркани по този въпрос, но отговорът е, че кандидозата не е болест, предавана по полов път, защото гъбичката Candida albicans живее в тялото на здравата жена. Тя се превръща в проблем и причинява болестта при наличие на дисбаланс във вагиналната флора, причинена от рисковите фактори, споменати в точка 2, и неспазването на добрите навици в ежедневните дни, споменати по-горе в точка 4. Това обаче не изключва необходимостта от използване на презервативи, тъй като може да се предава между партньори. Мъжете също  могат да бъдат заразени.

Липсата на интимна хигиена може да причини кандидоза?

Липсата на хигиена в гениталната област не предизвиква кандидоза, но може да благоприятства разпространението на гъбичките, причиняващи заболяването. Ето защо редовната интимна хигиена помага да се намали рискът от развитие на кандидоза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.