8 важни въпроса и отговора за кърменето

кърменето

Отскоро си майка или ти предстои да изпиташ това прекрасно чувство. Все по-често приятелки, съседки или колежки те заливат с информация и истории, базирани на личен опит, от които понякога се объркваш. Едната ти казва кърменето разваля бюста, друга – кърменето е важно, кърменето си има тънкости, кърменето създава имунитет, кърменето създава връзка между майката и детето, храната е важна за кърменето и т.н. Колкото повече ги слушаш, толкова по-малко си мислиш, че знаеш за кърменето, защото започваш да се объркваш в морето от информация. Затова няколко кратки въпроса и отговора ще ти помогнат да се ориентираш по-добре.

Кърменето забранено ли е при майки, които са пушачки?

Този отговор може да стресне някого, но не, не е забранено. Разбира се, никотинът от цигарите е вреден за детето, тъй като той достига до него при кърмене, но лекарите са на мнение, че ако трябва да избирате между две алтернативи – пушене и кърмене срещу пушене и хранене с адаптирано мляко – за предпочитане е първата. Това, разбира се, важи само и единсвено за случаите когато майката наистина не може да спре или да намали цигарите.

Трябва ли да се мият зърната преди кърмене?

Не е необходимо. Кърменето няма нищо общо с изкуственото захранване, а при него биберонът се мие заради опасността по него да са останали бактерии. Като миете зърната си губите ненужно време 12 пъти на ден, а освен това по този начин премахвате някои естествени мазнини по кожата, които имат ролята на лубрикант, който да защитава зоната около зърната.

Кой лекар може да ми отговори най-добре на въпросите, свързани с кърменето?

Ако е добър специалист, това може да е и личният лекар, педиатърът или вашият гинеколог, но ако имате по-специфични въпроси или притеснения относно кърменето, може да ги споделите с акушерка, която е най-добре запозната с проблемите в тази област и има най-богат опит.

Мога ли да се надявам на нормално кърмене, ако гърдите ми не са наедряли по време на бременността?

Отговорът е положителен. Много са редки случаите, в които една майка не успява да накърми детето си, ако го иска. Възможно е кърмата да е в по-малки количества, но този проблем може да бъде решен заедно с вашия лекар. Дори и да не сте усетили осезаемо увеличаване на бюста, това не е свързано с проблеми нито при кърмене, нито с количеството на кърмата.

Освен кърменето, трябва ли да дохранвам детето, за да му набавям желязо?

До навършване на шестия месец бебетата няма нужда да бъдат дохранвани, защото при кърмене поемат достатъчно количество желязо. То наистина не е много, но се усвоява напълно, благодарение на другите намиращи се в нея ензими.

Пречат ли на кърменето физическите упражнения?

Може да звучи разочароващо за майките, които използват това разпространено схващане като оправдание, за да не спортуват, но… не, не пречи. Единственото, което е необходимо преди кърмене, е взимането на душ или почистването на гърдите. Единствената възможна причина детето да отказва кърмене или да се държи странно е наличието на пот, която дава неприятен за него солен вкус.

Да преустановя ли кърменето, ако детето ми има диария?

Няма по-грешно твърдение от това. Най-добрият лек за разстроеното стомахче на малкото дете е именно кърменето. Майчината кърма е най-подходяща при наличие на чревни вируси, защото има свойството да предпазва храносмилателната система на бебето. Ако го кърмите редовно дори няма нужда от прием на допълнително вода. Дехидратация може да има само в случаите когато детето отказва кърмене.

Може ли кърмата да секне изведнъж?

В много редки случаи това е възможно. Има дни, в които кърмата е в по-големи количества, и обратното – периоди, в които тя е по-малко. Но кърменето е процес, който не се преустановява изведнъж. Желателно е да се консултирате с лекар още при първите признаци на намаляване на кърмата.

Феминела Хередитум е в помощ на кърменето като балансира  микрофлората в майчината кърма. Освен това спомага и за удължаване на периода на кърмене като по този начин бебето има възможност да бъде по-дълго време във връзка с майка си и така да изгради необходимия имунитет.

 

Прочети още:

Нищо по-лесно от кърменето

Какво е мастит и как да го разпознаем?

Мастит – как да си помогнем и да се предпазим?

Sorry, the comment form is closed at this time.