8 причини да правим редовно масаж на краката

масаж на краката

Хората, живеещи на изток със сигурност не могат да разберат защо ние на запад се отнасяме толкова пренебрежително към една толкова важна част от човешкото тяло – краката, в частност стъпалата. В Индия младите докосват краката на възрастните в знак на почит, докато по нашите географски ширини те са винаги затворени в обувки и прикрити и рядко им се обръща особено внимание.

Историята ни подсказва… колко важна е била тяхната роля още в миналото. Рисунка отпреди 6000 години, намерена във Вал Камоника в Италия, изобразява ембрион, затворен от очертанията на стъпало. В Египет практиката да се масажират краката с лечебна цел също е била застъпена, като за този факт съдим по изображенията в т.нар.  „гробница на лекаря“ в Египет, които датират от 2300 години пр.Хр. Писмени доказателства пък свидетелстват за използване на рефлексотерапия и от преколумбианските общества и индианците. На по-късен етап американският УНГ специалист Уилям Фицджералд разяснява съществуването на различни канали, които свързват ходилата и дланите с мозъка, като по този начин може да се въздейства на болката в главата чрез натиск в тези зони. По-професионално в проблематиката навлиза Юнис Ингам, която прави детайлна карта на различните зони, разположени на стъпалата, благодарение на множество изследвания с пациенти.

Как да масажираме правилно стъпалата?

Като начало регулярно трябва да отделяме време за тези процедури. Те биха имали ефект, ако ги практикуваме всеки ден средно по 15 минути. В противен случай не може да очакваме желаните резултати.  Желателно е да поверим тази дейност на друг човек, но все пак може да се справим и сами като седнем и свием краката към тялото. Разбира се, ефектът от натиска не би бил същият, но подобен масаж е по-полезен от липсата на такъв.

Преди да започнем с масажа е важно да затоплим ръцете си. Извършваме движенията на всеки крак поотделно като предварително нанасяме масажно масло или олио. Мислено разделяме стъпалото с една вертикална линия и се опитваме да правим еднакви движения успоредно в двете половини, за да стимулираме циркулацията равномерно. В началото си служим с цяла длан, като постепенно преминаваме към натиск с пръсти.

За какво помага масажът на стъпалата?

Ето кои са най-често срещаните случаи, при които рефлексотерапията се препоръчва заради своите благотворно действие:

  1. Стрес. Масажът на стъпалата помага за намаляване на напрежението и състоянията на тревожност. Въпреки че има сравнително краткотраен ефект, може да се прилага ежедневно,  особено в края на деня.
  2. Болка. Изследователи от университета в Портсмут наблюдават усещането за болка при хора, които практикуват рефлексотерапия. Около 40% от тях потвърждават, че чувстват облекчение и намаление на болката с до 45% в сравнение с останалите хора, които не си правят масаж. Най-голям ефект той има в случаите на главоболие и болки в гърба.
  3. Циркулация. На стъпалата се намират точки, които отговарят за различни органи в тялото и натискът върху тях им влияе благотворно. Допълнително краката поемат тежестта и напрежението от движението на цялото тяло през деня. Масажът подобрява циркулацията и осигурява необходимото раздвижване на кръвта, като помага тя да достигне до всяка точка на тялото.
  4. Бременност и кърмене. Всяка бременна жена усеща умора в краката заради тежестта на плода. Рефлексотерапията е чудесен начин тя да бъде облекчена. Редовният масаж на стъпалата може да бъде полезен и в случаите на сутрешно гадене, както и по време на кърмене за стимулация на кърмата.
  5. ПМС. Изследване, направено през 1993 година доказва, че неприятните усещания, неразположение и болки, свързани с предменструалния синдром могат да бъдат облекчени чрез масаж на ходилата, ръцете и ушите.
  6. Безсъние. Масажът на стъпалата преди лягане помага за намаляването на стреса, отпускането на тялото и по-лесното заспиване. Най-добър ефект се постига, ако той се извършва със затоплени длани и масло.
  7. Детоксикация. Както стана ясно, масажът на стъпалата подпомага циркулацията на кръвта и това тя да достига до органите. Това от своя страна спомага всяка клетка да бъде захранена с необходимите вещества за нейната обмяна и регенериране.
  8. Либидо. За правилната функция на половите органи също е необходима добра циркулация, която да осигурява достатъчно количество на кръв в тях. В допълнение масажът на стъпалата може да бъде много интимно занимание за една двойка, което не трябва да бъде пренебрегвано.

 

Прочети още:

Как да омекотим загрубялата кожа на стъпалата?

10 супер храни за здрави нокти

Краката – огледало на здравето

Стелките – какво трябва да знаем за тях?

Гъбички по ноктите – грешките, които правим

 

Sorry, the comment form is closed at this time.