8 прости правила за контрол на вагиналния сърбеж

Вагиналния сърбеж е неудобство, което присъства в живота на много жени. То  може да се дължи както на обикновена алергия,така и на по-сериозни заболявания като полово предавани болести. Дразнещите усещания от външни фактори, паразитни инфекции, HPV инфекция, кандидоза, алергии и заболявания като псориазис, дерматит и дори рак имат като общ симптом вагинален сърбеж.

Въпреки това, ако няма други симптоми като оцветяване, болезнено уриниране, зачервяване, подуване и болка при сексуален контакт, е много вероятно да бъде дразнене, което може да бъде контролирано чрез промяна на някои навици. Най-добрият начин да се предотвратят генитални възпаления е да се поддържа добра хигиена и с редовни посещения при вашия гинеколог. Ето най-честите причини за възпаление в интимната област:

Вагинална инфекция

Тя може да бъде гъбична или бактериална (батериална вагиноза). И при двете е налице вагиналния сърбеж.

Причините за гъбичната инфекция може да са незащитени полови контакти, стрес, силни антибиотици, промени в хранителния режим.

При бактериалната вагиноза патогенните бактерии Гарднерела вагиалис нарастват и променят оптималното за вагината pH, вследствие на което се появява неприятна миризма, белезникаво течение и неприятен сърбеж.

И при двата случая консултацията с гинеколог е наложителна.

За облекчаване сърбежа и интимния дискомфорт може да прилагате лекарствен вагинален разтвор като Розалгин, който е с противовъзпалително, обезболяващо и локално антибактериално действие. Може да се използва както за външни промивка на интимните части, така и с вагинален душ.

Текстилът за бельо

Друга често срещана причина за алергия и вагинален сърбеж е тъканта на бельото, което използвате. Най-препоръчителен за ежедневна употреба е памукът. Тъканите, които благоприятстват дразненето, са синтетика, дантела и еластан. Алергенните тъкани благоприятстват изпотяването в областта и причиняват зачервяване и сърбеж.

Стегнато еластично бельо

Непрекъснатото използване на стегнато еластично бельо причинява дискомфорт в интимната област, но може да предизвика и по-трайни проблеми. При него триенето с кожата е по-голямо, което от своя страна води до тъмни петна или дори разширени вени и целулит. Прекалено стегнатото бельо влошава локалната вентилация, което увеличава шанса за вагинален сърбеж.

Прекалено тесни панталони

Има няколко инфекции, причинени от бактерии или гъбички, които могат да бъдат причинени от комбинацията между много тесни дрехи и пот, сред които кандидозата. Плътните панталони като дънки причиняват повишена влажност и топлина в интимната област, което я прави идеалната среда за развитието на тези микроорганизми.

Дамски превръзки

Някои жени могат да развият алергии или раздразнения от дамските превръзки, като това се среща по-често при използването на превръзки, чието външно покритие е от материя различна от памук. В тези случаи, при установяване на причината за дискомфорта е необходимо да се премине към друга марка или към използването на алтернативни продукти като тампони. В случай на съмнение, говорете с вашия гинеколог и поискайте лабораторни изследвания, за да установите причината за алергията.

Използването на ежедневни превръзки

Следвайки логиката на носенето на тесни дрехи, използването на ежедневни превръзки е също една от причините за дразнене и вагинален сърбеж. Продуктът може да предизвика запарване в интимната зона, правейки я лесна мишена за развитие на микроорганизмите.

Депилация на интимната зона

Самата епилация, независимо дали е направена с восък или електрически епилатор, оставя кожата раздразнена, с полуотворени пори, благоприятстващи развитието на инфекции. Ето защо е важно да се съсредоточим върху грижите за интимната зона преди и след епилацията. Старателното измиване преди процедурата и използването на успокояващи кожата продукти скоро след това са от основно значение за избягване на раздразненията.

Липса на хигиена при сексуалните отношения

Вагинален сърбеж и известно дразнене могат да възникнат след полов акт. Това обикновено се дължи на липсата на добра интимна хигиена в единия от партньорите, както и на неизползването на презерватив. Триенето при полов акт може да причини малки пукнатини в кожата, благоприятстващи дразненето, а липсата на хигиена преди сексуалния акт да увеличи шансовете от заразяване. Използването на презерватив при полов акт може да намали това триене и контакта с микроорганизмите, които се намират в тялото на партньора.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.