Какво е мастит и как да го разпознаем?

мастит

Едни от най-дългочаканите и хубави моменти в живота на една жена са тези, в които малката ѝ рожба е в прегръдките ѝ и могат да се радват на близост, каквато може да съществува единствено между майка и детето ѝ. За съжаление именно в този период могат да се появят симптоми на мастит – инфекция на тъканта на млечните жлези, която причинява болка, подуване и зачервяване.

Какви са причините за появата му?

  •      Запушване на канал. То може да се получи, ако майката и бебето са разделени за повече от 24 часа и няма възможност за пълно изцеждане на кърмата (възможно е и при кърмене, ако бебето не суче добре).
  •      Бактериална инфекция. Различни видове бактерии могат да инфектират тъканта на млечните жлези. Те могат да се намират на повърхността на кожата или в устата на бебето и да навлязат чрез разраняване на зърното или от самите отвори на каналите. Млечната среда допълнително благоприятства разпространението им. Повърхностните възпаления най-често се предизвикват от стрептококови бактерии докато по-сериозните вътрешни натрупвания на гной (абсцес) – от стафилококови. Размножаването на бактериите води до образуване на инфекция.

Най-често маститът засяга кърмещите жени като се появява през първите 3 месеца след раждането.  Това изморява много майката и създава неудобство при грижа за детето. Когато болката е прекалено силна, може да доведе и до нежелано преждевременно отбиване на детето.

Какви са симптомите? Нерядко маститът започва внезапно със симптоми, които погрешно могат да бъдат приети за настинка или грипно заболяване: общо неразположение, мускулно-ставни болки, висока температура (около или по-висока от 38,3°C). Възможно е да се появят изведнъж, след което да се появи и болка при допир, усещане за парене или подуване на гърдата, дискомфорт по време на кърмене, зачервяване около зърното. Не са изключени също и главоболие и чувство за гадене или повръщане. В повечето случаи тези симптоми се появяват само в едната гърда, в по-редки случаи – и в двете (като тогава трябва да се провери за наличието на стрептококова инфекция).

Видове мастит

Остър – причинява се от Staphylococcus aureus –  характеризира се със зачервяване, възпаление, зони на втвърдяване в гърдата, намален дебит на кърмата, грипоподобни симптоми, абсцес.

Подостър – причинява се от Staphylococcus epidermidis, Streptococcus mitis, Streptococcus salivarius, Rothia spp., Corynebacterium – характеризира се с болка в гърдата, зони на втвърдяване на гърдата, намален дебит на млякото.

Субклиничен (скрит)Staphylococcus epidermidis, Streptococcus mitis, Streptococcus salivarius, Rothia spp – има същите симптоми като подострата форма, но без наличие на болка.

Феминела Хередитум съдържа Lactobacillus fermentum LC40, специфично подбран пробиотик, изолиран от майчиното мляко, който има следното действие: допринася за поддържането на нормалнота микрофлора в майчиното мляко и благоприятства поддържането на нормална лактация за по-дълъг период и така допринася за оптимална продължителност на кърменето.

Как да си помогнем при диагноза мастит и как да се предпазим? Прочети ТУК.

 

Още по темата:

Феминела® Хередитум – ново поколение пробиотик, изолиран от човешка кърма

8 важни въпроса и отговора за кърменето

Нищо по-лесно от кърменето

 

Sorry, the comment form is closed at this time.