Остеоартрит. Какво трябва да знаем?

остеоартрит

Остеоартрит е най-разпространената болест на опорно-двигателния апарат. Характеризира се с постепенно разрушаване, износване на ставния хрущял и подлежащите му костни повърхности, което води до възпаление и болка. Най-често биват засегнати коленните и тазобедрените стави, ставите в шийния и поясния отдел на гръбнака, ставите на ходилото и ръцете.

Остеоартритът  започва да се развива без ясно изразени симптоми още от 20-30 годишна възраст, като рискова група в тази по-долна възрастова граница са хората, занимаващи се активно със спорт или тежка физическа работа, както и хората с наднормено тегло. С напредване на възрастта нараства и процентът на засегнати от остеоартрит: 3% от хората под 45 години; 65% при хората над 65 години; 85% при 80 годишните.

Очевидно възрастта е основен рисков фактор, но съществуват и други рискови фактори: наднормено тегло и затлъстяване, механични натоварвания (при някои видове професии и интензивно занимание със спорт), травми и други. Жените след менопауза, например,  са по-силно застрашени от развитие на остеоартрит в сравнение с мъжете на подобна възраст. Не е за подценяване и наследствеността при проявата на остеоартрит. Хората, чиито  родител/и, брат или сестра са с остеоартрит носят по-висок риск да развият заболяването.

Какви типове остеоартрит различаваме?

В зависимост от това коя част от тялото засяга, остеоартритът се определя като остеоартрит на носещите стави (тазобедрена и колянна) и остеоартрит на неносещите стави (раменна и стави на пръстите на ръката).

Различава се още първичен и вторичен остеоартрит. Причините за първичния остеоартрит не са дефинирани, докато  вторичният остеоартрит настъпва в резултат от травми, аномалии на костите, инфекциозни и възпалителни заболявания, болести на обмяната на веществата и др.

Болката е главният симптом на остеоартрита

Остеоартритната болка е непостоянна, лека до умерена, като се усилва бавно с течение на времето. Появява се най-вече при движение и се успокоява, когато тялото е в покой. Обикновено се засилва към края на деня, а през нощта е сравнително по-слаба. Сутрин се наблюдава скованост на засегнатите части от тялото, която продължава около половин час

Преди насочването на пациента към хирургична интервенция е необходимо да се опитат всички начини за възможно най-добър контрол над заболяването чрез медикаменти и физиотерапия.

Цели на лечението при пациентите с остеоартрит

Основни цели на лечението при остеоартрит е намаляване на ставната скованост, успокояване на болката, а също и ограничаване на продължителната консумация на нестероидни противовъзпалителни средства. Нужно е да се поддържа оптимално телесно тегло, да се насърчават пациентите да извършват физически упражнения, съобразени с тяхното състояние, да се предпазят максимално ставите от травми, а това включва и носене на специална екипировка при практикуване на спортове, носене на поддържащи средства като наколенки и др.

 

Още по темата:

Хранене при остеоартрит

10 въпроса и отговора за ревматоидния артрит

Как да се противопоставим на болката в ставите?

Защо ни болят ставите при лошо време?

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.