Как да разпознаем „тихата болест“ – хламидиоза?

вагинални инфекции

Хламидиозата е инфекция, предавана основно по полов път. Причинява се от микроорганизми, наречени хламидии (Chlamydia trachomatis). Хламидиите живеят вътре в клетката, но не са нито бактерии, нито вируси, нито гъбички, въпреки че по структура и начин на действие наподобяват и трите. Най-често се среща при младите хора, които често сменят своите сексуални партньори. По принцип при жените и мъжете под 25 годишна възраст се наблюдава по-голяма пропускливост на лигавицата на половите органи, а това означава по-лесно предаване на венерически болести.

Хламидиалната  инфекция може да засегне и новороденото при раждане, ако майката е носител на това заболяване. Най-чести симптоми в този случай е засягане на дихателните пътища или възпаление на очите на бебето.

Периодът, в който се появяват първите симптоми на хламидиоза е от 10 до 30 дни, въпреки че съществува вероятност за липса на такива симптоми. Размножаването на хламидиите е бавен процес, могат да се развиват в организма с години без явни симптоми. От там идва и другото по-популярно име на заболяването  – „тихата болест“.

Хламидиозата при жените

Понякога обилният и болезнен менструален цикъл са симптоми за наличие на хламидии в областта на матката и маточните тръби. Хламидиите могат да засегнат уретрата и маточната шийка. Статистиките сочат, че в този случай голям процент от нежния пол нямат никакви симптоми, но е възможно да се появи слабо слузесто течение, парене и болка при уриниране. Ако не се обърне внимание на тази инфекция, последствията могат да бъдат сериозни, а именно невъзможност на жената да забременее, извънматочна бременност, аборт, преждевременно раждане.  

Ето защо консултацията с лекар и при най-малко съмнение е задължителна. Понякога може да са достатъчни изследвания на урината, но в повечето случаи се взима секрет от уретрата или маточната шийка. Съвременен метод за откриване на хламидиоза е PSR диагностиката, която показва в детайли генетичния материал.

Хламидиозата при мъжете

И при мъжете често инфекцията е лишена от явни симптоми. Все пак появата на сърбеж и болка при уриниране, отделяне на слузеста течност, отичане на тестисите или болка и дори кървене на аналния отвор са достатъчен сигнал за посещение при специалист. Последствията от пренебрегване на тази инфекция води до сериозни усложнения, свързани не само половите органи, но и с възпаления на други органи, като стави, уретра и очи.

Какво лечение е необходимо?

Хламидиалната инфекция не минава от само себе си. Необходимо е време, постоянство и намесата на антибиотици, за да се проведе нужното лечение. Задължително е лечението и на двамата партньори, дори ако тестовете за наличие на хламидии при единия са отрицателни. След края на лечението се правят повторни изследвания, за да се установи дали хламидиите са напълно отстранени.

 

Прочетете още:

Как да разпознаваме вагиналните инфекции?

Вагинални инфекции- кандидоза

Вагинални инфекции- по-малко познатите причини

Вагинални течения – кога трябва да се притесняваме?

Здраве и секс при жената 

Sorry, the comment form is closed at this time.