Кои храни трябва да се избягват при болно гърло?

болно гърло

Когато гърлото е възпалено и ни измъчва болка, трябва да пристъпим към подходящо лечение. Но освен с  медикаментозно лечение, може да повлияем положително и да подобрим здравословното си състояние и чрез храната, която поемаме. Оказва се, че тя има значение не само за общия здравен статус. Засилването на симптоми като запушен нос, повишено количество на секрети и кашлица също имат пряка връзка с менюто ни.

Кои фактори вредят на болното гърло?

Дори и храната да няма силни лечебни свойства, то със сигурност може да намали и облекчи неприятните симптоми по време на настинка. Това се дължи на факта, че някои от храните, които консумираме произвеждат повече от необходимото кличество слуз в организма. Самата слуз не е нещо вредно за тялото (когато не е в прекомерни количества), защото тя всъщност има защитна функция. Произвежда се в носната и чревната област когато в организма попаднат вредни микроорганизми, но и в случаите когато има нужда той да се предпази от високата киселинност.

Самият процес е безопасен и може да навреди само когато продължи по-дълго време. Тогава започва да се отделя повече слуз в синусите и дихателните пътища, носът се запушва и се появяват храчки и кашлица. В допълнение, обезводняването също е фактор, който влияе негативно върху слузообразуването. Изследвания към американски университет доказват повишени нива на слуз при наличие на дехидратация в организма.

Кои храни трябва да се избягват?

Храните, които увеличват производството на слуз в организма са т.нар. „киселинни храни“. Те имат своите безспорно полезни свойства, но в периодите когато сме с болно гърло, е желателно да ги избягваме или да не прекаляваме с тях.

Млечни продукти. В тях се включват киселото мляко, сиренето, кашкавалът, маслото и сметаната. Изследвания, направени с групи хора, които ги консумират по време на настинка, потвърждават, че при тях симптомите на кашлица и запушване на носа продължават по-дълго в сравнение с останалите.  

От всички млечни продукти обаче най-много трябва да се внимава с прясното мляко. Някои нутриционисти твърдят, че то трябва да се възприема само като временна храна, както е при повечето бозайници. Затова и препоръчват традиционните пости, по време на които организмът се пречиства и не приема не само животински, но и млечни продукти. Важно е да се знае, че не всички пресни млека са еднакви. Те се разделят на два основни вида: казеинови (съотношението на казеин и албумин е 3:1) и албуминови (съотношението на казеин и албумин е 1:1). Към първите спадат по-често използваните краве, биволско, козе и овче прясно мляко, а към вторите – кобилешкото и човешкото.  Продукт, който традиционно се прави от кобилешко мляко е кумисът. В другите млека има високо нивото на белтъка казеин, който е най-големият „виновник“ за образуването на слуз. Неговите слепващи свойства са добре познати и се използват за създаване на органични лепила за тапети.

Ако все пак не искате да  се лишавате от млечните продукти, се препоръчва да се консумират тези, които са ферментирали – киселото мляко и сирената или суроватъчната извара. Могат да се намерят и заместители като ядковите млека. Млечните сладоледи е добре да се заменят със замразени плодови сокове.

Плодове и зеленчуци. Някои плодове и зеленчуци също е желателно да се избягват когато са налице болки в гърлото, защото увеличават производството на слуз в организма. Такива са картофите, бананите, царевицата и зелето.

Глутен. Също както прясното мляко, така и глутенът е познат със своите слепващи свойства и се препоръчва да се намали консумацията на продуктите, които го съдържат – пшеница, ръж, ечемик, овес, брашно и производни продукти като паста, торти, бисквити  и зърнени закуски.

Соя. Тя също е причина да се увеличи отделянето на слуз и може временно да се избягват в менюто соевото мляко и сиренето тофу.

Други. Другите слузообразуващи храни, намаляването на които може да възстанови алкално-киселинния баланс в организма са: животинските продукти, шоколадът, бялото брашно, бялата захар и др.

На кои храни трябва да се наблегне?

Това са т.нар. алкални храни с ниски нива на киселинност, които могат да повлияят положително на състояния като хроничен синозит, ринит, ангини, бронхит и др. Едни от най-препоръчваните и полезни са червеното цвекло, ряпата, морковите, репичките, зелето, броколите, зелените салати, спанакът, чесънът, лимоните, краставиците, целината, ябълките, авокадото, гроздето и др.

 

Още по темата:

Как да разпознаем и лекуваме инфекциите в устата?

Болки в гърлото – има ли превенция?

Болки в гърлото и през лятото?

Sorry, the comment form is closed at this time.