Трябва ли кърменето да спре, когато мама не се чувства добре?

кърмене

Трябва ли да се промени нещо с кърменето, когато майката не се чувства добре? Ако е необходимо да вземе лекарства, трябва ли кърменето да спре? Съществува ли риск да се зарази по някакъв начин бебето чрез млякото? Това са въпросите, които всяка една майка на новородено си задава, когато организмът й се бори дори с обикновена настинка, болки в гърлото или температура.

Няма смисъл кърменето да спре

Не е логично кърменето да се прекратява, когато организмът на майката е носител на вирусно или бактериално заболяване, най-малкото защото заразите се предават чрез контакт или по респираторен път още преди да се проявят първите симптоми на заболяването.

Прекратяването на кърменето в един такъв момент не само, че е безсмислено, но и ще лиши бебето от безценната помощ, която може да окаже майчиното мляко. Кърмата изпраща на бебето специални антитела, които го предпазват от заразата или му помагат да се справят с нея по-лесно. Нека не забравяме, че имунната система на новороденото все още не е развита и за да се справи само със заразата, ще му е неоходимо много повече време, отколкото с помощта на готовите антитела в майчиното мляко.  

Имайки предвид колко ценно е майчиното мляко за нормалния растеж бебето, дори когато майката не се чувства добре, нейното мляко си остава безспорно най-добрата храна за детето й. Нужно е по-скоро майката да обърне внимание на себе си, съответно да направи всичко възможно да облекчи болката или неразположението си.

Когато става дума за настинки или болки в гърлото, възпалението може да се облекчи като се правят гаргари с разтвор ТАНТУМ ВЕРДЕ, който когато се използва по предназначение няма противопоказания при кърмачки. ТАНТУМ ВЕРДЕ промивка за уста съдържа активното вещество бензидаминов хидрохлорид, който притежава изразени противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. В резултат на бързото проникване и на локалното натрупване върху възпалената тъкан се постига бързо облекчаване на оплакванията.

ТАНТУМ ВЕРДЕ промивка за уста се прилага при болезнени възпаления и отоци в устната кухина и гърлото, като гингивит, стоматит, глосит, остра ангина и пародонтоза.

Друг съвет от специалистите при здравословно неразположение, е майката да си почива възможно най-пълноценно, за да възвърне своите сили и енергия. Ако бебето е много малко, майката може да легне заедно с него в леглото, като го кърми в легнало положение, без да се налага да става. Ако детето е по-голямо, естествено най-голяма помощ може да окажат бащата, роднини или доверен човек, за да се грижат за него, докато майката си почива.

Още един мит за кърменето и приема на лекарства

Масово разпространено е мнението, че докато кърмещата майка е болна, тя не може да приема никакви лекарства. Съществуват активни съставки, които са приложими с кърменето. В подобни случаи майката задължително трябва да се обърне към своя лекар, за да й предпише най-подходящото лечение, съобразено с факта, че кърми.

 

Прочетете още:

Как се познават и лекуват инфекциите в устата?

Какво трябва да се прави при болно гърло?

Храните, които дразнят болното гърло

Кои са причините за възпаление на венците?

Ларингит- как се процедира?

 

Sorry, the comment form is closed at this time.