Всички сме го правили. Но отстраняването на мухъла от хляба и изяждането на останалото всъщност не е безопасно.

На път сте да нарежете един хляб и ето го. Размито синьо петно от мухъл по повърхността на тази багета, която току-що купихте вчера. Докато повечето от нас са били научени просто да режат плесента и да ядат останалото, за да не хвърлят храна, време е да спрем този лош навик.

Защо не трябва да махнете плесента от хляба и да ядете останалото

мухъл по хляб„Не препоръчваме да отрязвате плесента от хляба, защото това е мека храна“, казва Мариан Грейвли, старши специалист по техническа информация към Министерството на земеделието на Съединените щати, пред NPR. „С меката храна е много лесно корените на мухъла, или пипалата, или каквато и страховита дума да използвате, да проникнат по-дълбоко в храната.“

По принцип корените на спорите на мухъла отиват много по-далеч в хляба, отколкото очите ни могат да видят.

Гадно, нали?

Може да има компромис, когато става въпрос за нарязан хляб, който идва в плик, според Грейвли. Ако можете да кажете, че единият край на дълъг хляб е чист отвътре и отвън, той е безопасен за съхранение. Но ако не сте сигурни, просто го изхвърлете.

„Виждал съм да се разпространява мухъл от едно парче на друго“, каза Грейвли пред NPR. „Сигурен съм, че някои хора наистина биха искали да спестят, но хлябът е евтин. Иди си купи още.“

мухлясал хляб

Какво ще кажете за други мухлясали храни?

Хлябът не е единствената храна, от която не можете просто да отрежете мухлясалите парчета и да изядете останалото. Конфитюрът, меките плодове и месото за обяд също трябва да се изхвърлят, след като върху някоя част от него се забележи плесен.

Все пак има и добри новини. По-твърдите храни като салам, моркови и твърди сирена могат да бъдат спасени чрез отрязване на видимата плесен, тъй като нейните корени не могат да се движат толкова бързо през твърдата им повърхност. Само за по-сигурно, Gravely препоръчва да отрежете допълнително няколко сантиметра храна около плесента.

 

Какво трябва да направите, ако изядете плесен случайно?

Няма да умрете от ядене на мухъл. Вероятно няма да ви разболее изключително много, особено ако имунната ви система не е компрометирана.

Ако се почувствате зле, след като сте яли мухлясала храна, това вероятно е защото плесента има лош вкус, а не защото е силно токсична. Съществува обаче особено вреден вид мухъл, наречен микотоксини. Минимални количества микотоксини е малко вероятно да разболеят някого, но те могат да се натрупат в черния дроб и бъбреците и да причинят здравословни проблеми в дългосрочен план.

По принцип експертите казват, че в повечето случаи трябва да ядете големи количества мухъл, за да се разболеете много. Ако в малко вероятния случай наистина  се разболеете отвъд леко гадене и имате постоянно повръщане, трябва да посетите лекар.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *